BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Adak Kurbanı Bağışlanır Mı? Adak Bağışı Nasıl Yapılır?

Adak Kurbanı Bağışlanır Mı? Adak Bağışı Nasıl Yapılır?

Adak kurbanı bağışlamak caiz midir? Adak kurbanı bağışı yaparken nelere dikkat edilir? Detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atın.

Adak ya da dini ifade ile nezir kişinin sorumlu olmadığı halde herhangi bir ibadeti yapacağına dair Allah Teâla’ya söz vererek o ibadeti kendisi için bağlayıcı hale getirmesini ifade etmektedir.

Adak kurbanı ise kişinin adak olarak kurban kesmeye söz vermesiyle ortaya çıkan kurbandır. Adak kurbanının kesilmesi hususunda kişinin adak kurbanı bağışlanır mı veya adak bağışı nasıl yapılır sorularının cevaplarını ve genel kuralları bilmesi önem arz atmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de, verilen sözde durulması, ahde ve akitlere bağlı kalınması, Allah’a verilen sözün tutulması emredilmekte ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenmektedir. Dolayısıyla adağı bir şartın gerçekleşmesine bağlayan kişinin bu şart gerçekleşince adağını yerine getirmesinden dini bir gereklilik söz konusudur.

Söz verilen adağın türü oruç tutmak, fakirleri doyurmak ya da fakir kimseye giydirmek, belirli bir şey dağıtmak olabildiği gibi kurban kesmek de olabilir. Ki adak kurbanı kesmek müslümanlar arasında daha yaygındır.

Kurban adayan kişinin adağı bağladığı şart hasıl olduğunda adak kurbanı kesmesi vaciptir. Kesilen kurban yakın akraba dışındaki zengin olmayan kimselere dağıtılmalıdır. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışındaki zengin kimselerin yemesi de dinimizde uygun görülmemektedir.

Adak kurbanı dağıtımı konusunda önemli sorulardan biri adak bağışlanır mı ya da adak kurbanı yerine bağış yapılır mı sorusudur. Adak kurbanı adak sahibi tarafından bizzat kesilip dağıtılabileceği gibi hayır kurumlarına bağışlanarak da adak yerine getirilebilir.

Adak ile amaç verilen sözü tutmak, kurbanlık et ile ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaktır. Doğrudan adak kurbanı kesildikten sonra kesilen et dağıtılmak üzere hayır kurumlarına verilebilir ya da kurban bağışı kabul eden kurumlara vekalet verilerek adak kurbanı bu kurumlar aracılığıyla kestirilebilir.

Avrupa Yardım Vakfı olarak bizler vekalet yoluyla vacip ibadetinizi yerine getirmenize aracı oluyoruz. Kurban adağını vakfımıza bağışlayarak yılın tüm zamanı adağınızı ihtiyaç sahibi insanlara güvenle ulaştırabilir, farklı coğrafyadaki müslüman kardeşlerimizin adak kurban etinden istifade etmesini sağlayarak hayırda bulunabilirsiniz.

Haberi Paylaş