BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Bir Sadaka-i Cariye: Sürdürülebilir Bağış Yapmaya Ne Dersiniz?

Bir Sadaka-i Cariye: Sürdürülebilir Bağış Yapmaya Ne Dersiniz?

Yapacağınız sürdürülebilir bağışların karşılığını hem bu dünyada hem de ahirette alın!

Müslümanlıkta kelebek etkisi nedir bilir misiniz? Allah rızası için yapacağınız bir iyiliğin, başka hayatların hayrına dokunması ve son olarak bu hayrın sizi bulmasıdır. İslam dininde düstur edinilen bu düşünce, dünyada yapılan iyiliklerin elbet bir karşılığı olacağını ortaya koymaktadır.

Nitekim, Allah-u Teala, “Kim (dünya hayatında iken) zerre ağırlığınca bir iyilik yapmışsa, (âhirette) onu ( mükâfatını) görür.” buyurmuştur. Bu sebeple, yaşadığımız bu dünyada iyilik için attığımız her adımın, bizlere bir şekilde hayır olacağını bilmek gerekmektedir. Bu bilince sahip olduğumuzda, bağış yapmak, bir kimseye iyilikte bulunmak ve hayır işlemek için başka bir sebebe ihtiyacımız da yoktur. Peki, o halde yapacağınız bir hayrın veya küçük bir bağışın sürekli olarak size sevap kazandırmasını ve iyilik getirmesini istemez misiniz? İstediğinizi biliyoruz, bu sebeple biz nasıl sürdürülebilir bağış yapabileceğiniz konusunda sizi bilgilendirmeye hazırız. Hadi, tek bir bağış sayesinde nasıl sadaka-i cariye yapabileceğinizi öğrenin!

Bağışınız Daimi Olarak Sevap Haneninizi Doldursun!

Yardıma muhtaç kişilere yardım etmek, bir yetimi sevindirmek ya da kurban bağışlamak… Yüce Mevla, sebep kazanmamız için bizlere pek çok seçenek sunmuş. Bağış yapmanın önemi nedir bilmek ve bunlardan birini yapmak bile biz müslümanların öteki dünyada dahi sevap kazanmasına vesile olacak inşallah. Bunlarla birlikte yapacağınız bir bağışın bir defaya mahsus değil de, sürekli olarak başkalarının hayrına dokunmasını sağlamak mümkün. Öyle ki daimi devam eden bazı hayır işleri, Allah’ın izniyle sevap hanesini devamlı olarak doldurmaya olanak tanımaktadır.

Sadaka-i cariye yerine geçen ve öldükten sonra dahi amel defterine sevap olarak yazılmaya devam eden bazı bağışlar, dünyada yapılan hayır işlerinin ahirette de devam etmesini sağlar. Bu bağışlar farklı şekillerde hayat bulabilir. Kimi zaman bir çeşme, kimi zaman bir ağaç, kimi zaman da bir kitap bağışı sadaka-i cariye olabilmektedir. Önemli olan yapılan bu iyiliklerin Allah yolunda ve Allah rızası için yapılmasıdır. Gerisi yaradanın takdirine kalmaktadır!

Sürdürülebilir Bağış Türleri Nelerdir?

Sürdürülebilir, yani devamlılığı olan ve başkalarına sürekli olan yardımı dokunan bağışlar bulunmaktadır. Bu bağışlar, bir defaya mahsus yapılsa bile uzun yıllar boyunca hayır getirmeye ve amel defterini sevapla doldurmaya yardımcı olmaktadır. Peki, bu sürdürülebilir bağışlar nelerdir?

Sürdürülebilir bağışlar çeşitlilik göstermektedir. Neticede insan Allah rızası için bağış yapmak istediğinde çevresinde milyonlarca hayır işi görebilir. Bu sürdürülebilir hayır işlerinden bazıları şu şekilde olabilmektedir:

Su Kuyusu Bağışı: Dünya üzerinde pek çok topluluk su kriziyle mücadele etmektedir. Bir yudum suya muhtaç olan bölgelerde su kuyusu açtırma, sürdürülebilir bağış yapmanın yollarından biridir. Kuyudan nasiplenen insanlar olduğu müddetçe su kuyusu bağışı, bu hayrı yapan kişiye sevap kazandırmaya devam edecektir.

Fidan Bağışı: Yeryüzüne ağaç dikmenin sevabı ayet ve hadislerde geçmektedir. Gelecek kuşakların dünyasını yeşillendirmek ve ormanda yaşayan canlılara yaşam alanı oluşturmak için dikilen fidanlar, sadaka-i cariye olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple fidan bağışı yaparak sürdürülebilir bir hayır işi yapmak mümkün olmaktadır.

İş Olanağı Sağlama: Bir kişinin geçim sıkıntısını gidermek ve ona kendi emeğinin hakkını kazanması için fırsat sunmak Allah katında büyük değere sahiptir. Aynı zamanda devam eden hayırlardan biri olan iş yardımı sayesinde, ahirette dahi bu iyiliğin ekmeğini yemek mümkün olmaktadır.

İlim ve Eğitim Bağışı: “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum!” buyuran Hz. Ali, ilim ve eğitimin ne kadar önemli olduğunu belirtmektedir. Bir kişinin ilim öğrenmesine ve eğitimine destek olduğunuzda, yaptığınız iyiliğin karşılığı Allah’ın izniyle iki cihanda da sizinle olacaktır.

Sağlık Bağışı: Dünyanın pek çok bölgesinde yoksullukla mücadele eden kişiler, sağlık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Ameliyat olmak için para bulamayan kişilere sağlık bağışı yaparak, sürdürülebilir bir hayır işleyebilirsiniz.

Nasıl Sürdürülebilir Bağış Yapabilirsiniz?

Sürdürülebilir bağış yapmak için öncelikle bağış yapan güvenilir kurumları bulmalısınız. Avrupa Yardım Vakfı olarak biz, bunun için buradayız. Dünyanın farklı pek çok bölgesinde hayır işleri yapmaya gönül verdiğimiz projelerimiz, sizlere sürdürülebilir ve düzenli bağış yapma fırsatı doğurmaktadır. Avrupa Yardım Vakfı bünyesinde devam eden bağış projelerimizin bazıları şu şekildedir:

Su Kuyusu Projesi

Fidan Projesi

Kardeş Aile Projesi

Eğitim Projesi

Sağlık Projesi

Web sitemizden gerçekleştirdiğimiz projelerle ilgili detaylı bilgi alabilir, daha önce yerine ulaşan bağışlarla ilgili video ve görsellere ulaşabilirsiniz. Eğer sürdürülebilir bir hayır işlemek isterseniz hemen şimdi sitemizden online bağış yapın!

Haberi Paylaş