BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Hadisler Işığında Yetimlere Yardımın Önemi

Hadisler Işığında Yetimlere Yardımın Önemi

Yetimlerle ilgili hadisler ve ayetler bizlere yetimlerin ümmet için önemini vurgulamaktadır.

Yetimler bizlere Allah’ın birer emanetidir. Anne ve babası olması olmayan çocuklarımızın ihtiyaçlarını gidermek ve onların yanında olmak her Müslümanın boynuna birer borçtur. Bu noktada rabbimiz birçok ayetinde yetimlere önem verilmesini bizlere anlatırken Allah Resulü Aleyhisselam da aynı şekilde yetimlerle ilgili hadisler aracılığıyla yetimlerin önemine sıkça değinmiştir.

Yetimlerle İlgili Hadisler

Ümmetin birlik ve beraberliği açısından yetimler oldukça önemlidir. Dinimizde bulunan ümmet anlayışı, bizlere kimsesiz olan yetimlerin kimsesi olma görevini yüklemektedir. Bu noktada peygamber efendimizin (s.a.v.) de yetim olması, dinimiz açısından yetimlerin önemini bir kat daha artırmaktadır. Peygamber efendimiz (s.a.v) de birçok hadisi şerifinde yetimlere ihtimam gösterilmesini ve onların korunmasını bizlere öğütlemiştir. Bu hadislerden bazıları şöyledir:

- “Kim sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin değdiği her saç teli kadar sevap alır.” | Ahmed b. Hanbel

- “Bir kimse yetime kendi yiyeceğinden yedirir ve kendi içeceğinden içirirse Allah onu mutlaka cennete koyar, günahlarını da affeder.” | Tirmizi

- “Müslüman toplumun en hayırlısı yetime ve kimsesize sahip çıkandır” | İbn Mace

- “Müslümanlar arasında en hayırlı ev, içinde kendisine iyi davranılan bir yetimin bulunduğu evdir. Müslümanlar arasında en kötü ev de içinde kötü davranılan bir yetimin bulunduğu evdir.” | İbn Mace

- “Kimin üzerine yetim bir çocuğun geçimi düşer de ona ihsanda bulunursa Allah onu mutlaka cennete koyar.” | Tirmizi

- “Yetimlerin işleriyle ilgilenen kimse ile ben cennette böyle yan yana bulunacağız.” Parmaklarını birleştirerek işaret etti.” | Buhari

- Yetimlere merhamet ediniz ve onları himaye ediniz. Onlara sahip çıkınız ki Allah’ta size merhamet etsin.” | Buhari

Bu noktada peygamberimizin yetimlerle ilgili hadisler aracılığıyla bizlere öğütleri bu kadar açıkken bizlerin üstüne düşen şey, tüm ümmet coğrafyasında bulunan yetimlere sahip çıkmaya çalışmaktır. Sizler de yetimlere yardımcı olmak ve onların aylık bakımlarına yahut genel ihtiyaçlarına yardımcı olmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Hadislerle Yetimlerin Önemi

Kendisi de bir yetim olan Peygamberimiz Aleyhisselam, ömrü boyunca yetimlere çok şefkatli ve merhametli olmuştur. Bu noktada kendisinin merhamet beslediği yetimlere karşı bizlerin de hassas olmasını öğütlemiş ve her fırsatta yetimlerin önemini vurgulamıştır.

Peygamber efendimiz tüm Müslümanlara yetimlere iyi davranılmasını, onlara sahip çıkılmasını ve onların ihtiyaçlarının giderilmesini öğütlemiştir. Yetimlerle ilgili sözler kısa olarak böyledir. Bu noktada yetimlerin ümmet için önemini belirten birkaç hadis söylemek gerekirse:

- “Kim Müslümanlar arasında bir yetimi koruyup gözetirse Allah da kıyamet gününde onu koruyup gözetir.” Tirmizi

Bu Hadis-i Şerif ile efendimiz Aleyhisselam yetimleri koruyup gözetmenin ne kadar önemli bir amel olduğunu vurgulamaktadır. Bu durum, yetimlere yardımın manevi getirilerinden biridir.

- “Yetimlere merhamet ediniz ve onları himaye ediniz. Onlara sahip çıkınız ki Allah da size sahip çıksın.” Tirmizi

Bu hadisten anlayacağımız üzere rabbimizin korumasına ve rızasına giden yollardan biri de yetimlere sahip çıkmaktır.

- “Peygamber efendimiz parmaklarını birleştirerek şöyle buyurmuştur: “Yetimleri himaye edenlerle ben ahiret gününde şöyle yan yana bulunacağız.”

Bu hadis, yetimlere kıymet vermenin önemini açıklayan en dikkat çekici hadislerden biridir. Peygamber efendimiz ile ahiret gününde yan yana gelmek isteyenler için en önemli fırsat, yetim bakmaktır.

Bu noktada peygamber efendimiz övgüsüne mazhar olmak ve onunla ahirette yan yana olmak isteyenler, Avrupa Yardım Vakfı’nın düzenlemiş olduğu yetim projelerine destek verebilirler.

Yetimlerle İlgili Ayetler

Yetimler dinimizde farklı bir statüye sahiptir. Bu noktada yetimlerle ilgili ayetler aracılığıyla rabbimiz bize bazı öğütler vermiştir. Bu ayetlerden bazıları şöyledir:

- Bakara Suresi 220. Ayet: “Sana yetimden soruyorlar. De ki ‘Onların işlerini düzeltmek (onlara yardımcı olmak) hayırlıdır.’”

- Nisa Suresi 36. Ayet: “Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, yakınlara, yetimlere, yoksula, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve elleriniz altında bulunanlara iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve böbürlenip duran kimseleri sevmez.

- Maun Suresi 1-3. Ayetler: “Dini yalanlayanları gördün mü? İşte o, yetimi itip kakar ve yoksulu doyurmayı teşvik etmez.”

- Duha Suresi 9. Ayet: “Sakın Yetimi Hor Görme”

Bu ayetler, Kuran’ı Kerim de geçen yetimlerle ilgili ayetlerin bazılarıdır. Rabbimiz kitabında bizlere yetimler için en iyi şekilde davranmamızı öğütlemiştir. Bu öğütlerinin içinde onlara yardımcı olmak ve kol kanat germekte vardır.

Bu noktada rabbimizin ve resulünün övgüsüne mazhar olmak isteyenler, derneğimiz üzerinden yetimlere yardımlarını gerçekleştirebilir.

Yetimlere Neden Yardım Yapılmalı?

Öncelikle yetimlere yardım yapmanın önemi ayet ve hadislerle açıklanmıştır. Birçok ayet ve hadis, yetimlere yardımcı olmanın hem dünyada hem ahirette kişiye birçok getirisi olacağını bizlere müjdelemektedir. Bu noktada yetim çocuklarımıza elimizden geldiğince fazla yardım etmemiz gerekir.

Yetim çocuklarımıza yardım yapmanın bir diğer fazileti de topluma katkı sağlamaktır. Kimsesiz olan çocuklar toplum içerisinde kendilerini güvensiz hissedebilmektedir. Bu noktada yetimlere yardım yaparak onların topluma tekrardan uyum sağlaması sağlanabilir.

Bu noktada bizlere düşen yetimlerin önemini herkese anlatmak, onlara yardımcı olmak, çevremizi bilinçlendirmek, yetimlerle ilgili yazılar yazmak ve onları gündemde tutmaktır.

Sizler de yetimlere yardımcı olmak isterseniz hemen bize ulaşın.

Haberi Paylaş