BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Hayır Yemeği Dağıtımı: Hayır Yemeği Kimlere, Nasıl Verilir?

Hayır Yemeği Dağıtımı: Hayır Yemeği Kimlere, Nasıl Verilir?

Hayır yemeği nasıl verilir? Hayır yemeği kimlere verilir, kimlere verilmez? Detaylara içeriğimizde yer verdik.

Doğum, evlenme ve ölüm; insan hayatındaki üç önemli geçiş dönemidir. Öneminden ötürü bu günlerdeki yeni durumu kutlamak ve kutsamak, bu geçişlerle yaşanan duyguları yakınlarımızla paylaşmak, bu dönemlerde yoğunlaştığına inanılan tehlikelerden ve zararlı etkilerden korunmak amacıyla zamanla çeşitli gelenekler ve dini adetler ortaya çıkmıştır. Hayır yemeği dağıtma bu adetlerin başında gelmektedir. 

Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genelde düğün veya doğum sebebiyle hayır yemeği dağıtmak ya da ölünün hayrına yemek vermek daha yaygındır. Hayır yemeği dağıtmak kaynağını İslam’dan alan bir gelenektir. Dinimizde cömertlik ve Cenab-ı Hakk’ın bizlere ihsan ettiği nimetlerden ihtiyaç sahiplerine infak etmek tavsiye edilmiş. Müslümanlar zekat ve sadaka vermeye teşvik edilmiştir. Nitekim Resûlullah aleyhissalatü vesselam kendisine sorulan “Müslümanın hangi ameli daha hayırlıdır?” sorusuna “Tanıdık tanımadık herkese yemek yedirmek ve selam vermek.” diye yanıt vermiştir (Buhârî, Îmân 6, 20; Müslim, Îmân 63).

Aynı şekilde cömertliği öven, cimriliği yeren tüm ayet ve hadisler Müslümanı başkalarına karşı ihsana yöneltmektedir. Tüm bunlardan hareketle Müslümanlar hayır yemeği dağıtımı ile düğün, sünnet, doğum gibi önemli tüm olayları dini bir tavsiyeyi hayata geçirerek kutlamaya ya da cenaze gibi üzücü olaylarda ölünün hayrına yemek vererek mefta adına hayır işlemeye özen göstermektedir.

Özellikle hadis-i şerif kapsamına uygun olması adına hayır yemeği dağıtımı tanıdık tanımadık herkesin faydalanması için cami önü, merkezi konumlar, okul ve Kuran kursları gibi toplumsal alanlarda ya da özellikle yoksul bölgelerde yapılmaktadır. Dağıtılan hayır yemeklerinden ihtiyaç sahiplerinin faydalanılmasına ayrı bir önem gösterilmektedir. 

Hayır yemeği dağıtımında genellikle tavuk-pilav gibi bilindik menüler veya sıklıkla lokma tercih edilmektedir. Dağıtılacak hayır yemeğinin ev ortamında hazırlanması yaygın olduğu gibi çok sayıda kişiye dağıtım için hayır yemeği dağıtımına aracı olmak üzere hizmet veren özel yemek şirketleri mevcuttur.

Avrupa Yardım Vakfı olarak bizler de çeşitli sebeplerle hayır yemeği dağıtmak isteyenlere bu hayırlarında aracı olmaya gayret gösteriyoruz. Dilerseniz vakfımız aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere hayır yemeği bağışında bulunabilirsiniz.

Haberi Paylaş