BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Katarakt Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Bu yazımızda katarakt sorunu neden olur, belirtileri nelerdir ve katarakt bağışlarınızın önemi hakkında konuşacağız.

 

Yaşanılan sağlık sorunları çoğu zaman hayatımızı mahvedebilir. Bu noktada katarakt sorunları da oldukça ön plana çıkmaktadır. Diğer hastalıklara nazaran tedavisi daha kolay olan katarakt sorunundan özellikle maddi gücü yerinde olmayan kardeşlerimiz fazlasıyla etkilenmektedir. Bu noktada özellikle Afrika’da bulunan kardeşlerimizin yaşadığı katarakt sıkıntısı oldukça büyük boyutlara ulaşmıştır. Bizler de bu yazımızda katarakt nedir? Katarakt neden olur? Tedavisi nelerdir ve Afrika’da katarakt bağış yapmak neleri değiştirir bunu konuşacağız.

Katarakt Nedir?

Günlük hayatta sağlıkta yaşanılan ufacık sorunlar dahi hayat kalitemizi önemli derece de etkilemektedir. Özellikle gözümüzde oluşan sorunlar hayatımızı zindana çevirebilir. Bu noktada katarakt sorunu da en meşhur göz sorunlarından biridir.

Bu sorunu kısaca açıklamak gerekirse katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşması ve görüş kalitesinin giderek düşmesine neden olan bir göz sorunudur. Bu noktada gözümüzde bulunan lens, gözün arka kısmına düşen ışığı odaklamak için gereklidir. Göz de katarakt oluşması da lensin şeffaflığını kaybetmesine dolayısıyla da ışığın doğru şekilde odaklanamamasına neden olur. Bu durum da doğal olarak göz de bulanıklık ve puslu görme sorununu ortaya çıkarır.

Bu hastalıktan kurtulmak için basit ameliyatlar yeterli olacaktır ancak herkes bu ameliyatlara ulaşacak kadar şanslı değildir. Özellikle Afrika’da her geçen gün artan katarakt oranları ile bölge halkı karanlığa muhtaç şekilde hayatını devam ettirmektedir.

Ekonomik sorunların giderek artması, temiz suya ve gıdaya ulaşımın zorluğu, çevre kirliliği, yakıcı sıcaklara doğrudan maruz kalmak gibi durumlar da katarakt oluşmasına ve katarakt sorununun derinleşmesine neden olmaktadır. Katarakt sorunu neden olur nasıl önlenir sorusunun cevabını vermeden önce bir noktaya değinmek gerekir.

Her ne kadar bu sorun basit operasyonlarla giderilse dahi Afrikalıların bu operasyonları yaptıracak kadar maddi güçleri bulunmamaktadır.

Bu noktada Avrupa Yardım Vakfı ve siz değerli yardım severler devreye giriyor. Bizler için çok ufak meblağlar da olsa orada yaşayan kişilerin hayatlarını değiştirecek katarakt bağışları ile karanlığa mahkûm olan kişilerin gözlerini tekrar dünyaya açıyoruz.

Sizler de bir kişiyi karanlıktan kurtarmak isterseniz hemen bağış yapabilirsiniz.

Katarakt Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt sorunu en yaygın göz hastalıklarından birisidir. Peki katarakt sorunu neden olur belirtileri nelerdir?

Özellikle sıcak bölgelerde fazlasıyla görülen katarakt sorununun bazı nedenleri vardır. Bunlar:

-Ultraviyole Işığına Devamlı Maruz Kalma: Güneşin zararlı ışınlarına devamlı ve uzun süreli maruz kalındığında göz de bulunan lens zarar görebilir. Afrika’da katarakt sorununun oluşmasında da başlıca neden yüksek sıcaklık ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktır.

- Yaşlanma: Katarakt sorununun en yaygın nedenlerinden birisi de yaşlanmadır. Yaşlanan kişilerin göz lenslerinde doğal olarak zamanla değişiklikler oluşur.

- Genetik Yatkınlık: Kişinin ailesinde daha önceden katarakt sorunu bulunan birileri varsa devam eden soyda da bulunması olağan bir durumdur.

- Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı da katarakt sorununun başlıca nedenleri arasında bulunur. Diyabet gibi metabolizmayı etkileyen hastalıklar göz içindeki metabolik dengesizlikler nedeniyle katarakt oluşumunu hızlandırabilir.

- Çevre Kirliliği: Çevre kirliliğinden oluşan toz ve mikrop gibi etkilere daima olarak maruz kalan kişilerin göz lensleri etkilenebilir.

Katarakt Nedenleri böyleyken katarakt belirtileri de aşağıdaki gibidir:

- Bulanık ve Puslu Görme: Göz lensi zarar gördüğü zaman görme de bulanıklık ve puslu görme durumu ortaya çıkar. Bu noktada katarakt oluşumunun en yaygın belirtisi de bulanık ve puslu görmedir. Katarakt körlüğe neden olur mu sorusunun cevabı bu noktada evettir. Zamanında müdahale edilmeyen katarakt sorunu bir zaman sonra körlüğe neden olmaktadır.

- Renk Algısında Değişiklik: Katarakt oluşumu başlayan gözler de renk algısında değişiklik görülebilir. Bu durum da renkler kişiye soluk veya yıkanmış gibi görünür.

- Gece Görüş Problemleri: Lenslerde oluşan sorunlar sonrasında kişi gece görüşünde sorun yaşar. Bu nedenle gece görüş problemi yaşayan kişilerin gözlerin de katarakt başlangıcı olabilir.

- Işığa Karşı Hassasiyet: Parlak ışıklara karşı artan hassasiyet duygusudur.

Bu noktada gayet basit ve hızlı operasyonlarla bu hastalığın çözümü yapılmaktadır.

Karanlığa maruz kalan kardeşlerimize bir yardım eli uzatmak isterseniz, bizlere ulaşarak Afrika’ya katarakt bağışı yapabilirsiniz.

Katarakt Ameliyatı Yardım

Katarakt ameliyatı her ne kadar basit bir operasyon olsa da özellikle Afrikalı kardeşlerimiz bu operasyonları yaptıramamaktadır.  Bu noktada katarakt ameliyatı yardım kampanyalarına destek vermeniz kardeşlerimiz için çok önemlidir.

Maddi imkansızlıklar, ekonomik sorunlar, gıda ve temiz su sıkıntısı gibi sorunlarla cebelleşen Afrika’da katarakt sorunu hayatın zorluğuna tuz biber olmuş durumdadır. Bu noktada insanlar basit birer operasyon olan bu ameliyatlara ulaşamaması nedeniyle yıllarca karanlığa mahkum şekilde yaşamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Afrika da her yıl yaklaşık 600.000 kişi katarakt sorunları nedeniyle görme yetisini kaybetmektedir. Bu noktada vakfımıza yapacağınız katarakt bağışları bölge halkının hayatını oldukça kolaylaştıracaktır.

Bizler kurulduğumuz ilk günden beri dünyanın birçok noktasında ihtiyaç sahibi insanlara yardımlarımızı gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Özellikle Afrika bölgesinde yapmış olduğumuz su kuyusu, kurban, yetim, kardeş aile gibi projeler ile bölgenin refahını yükseltmeye ve deha yaşanabilir bir dünya oluşturmaya gayret gösteriyoruz.

Sizlerin destekleriyle yapmış olduğumuz bu projelerden bir diğeri de katarakt projesidir. Katarakt projemiz de operasyon olmaya gücü yetmeyen kişilerin operasyon masraflarını karşılayarak onların gözlerini tekrardan hayata açmasını sağlıyoruz. Sizler de bu projelere destek vermek ve katarakt bağışı yapmak isterseniz bize ulaşın.

 



 

 

Haberi Paylaş