BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Katarakt Nedir? Katarakt Bağışı ile Karanlığa Işık Olmak

Katarakt Nedir? Katarakt Bağışı ile Karanlığa Işık Olmak

Katarakt bağışlarınız ile kalplere umut, hayatlara ışık olun.

Her bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesi ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi en temel haklardandır. Fakat ne yazık ki bazı bölgelerde yaşayan kardeşlerimiz, engelleri nedeniyle sağlıklı bir hayat sürdüremiyor. Özellikle Asya ve Afrika bölgelerinden yaygın olarak görülen katarakt hastalığı, bireylerin görme duyularını kaybetmelerine neden oluyor. Katarakt hastalığıyla mücadele eden bireyler uzun süre tedavi edilmediğinde maalesef görme duyularını kaybediyorlar. Bu yazıda katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl yapılır, katarakt ameliyatı ne kadar sürer, katarakt bağışı ile ilgili konulara değinerek; katarakt hastalığı ile mücadele etmeye çalışan kardeşlerimiz için farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

Katarakt Nedir?

Katarakt; göz içerisindeki doğal lensin, saydamlığını kaybederek görüşün bulanıklaşması sonucu oluşur. Gözlerin içerisinde yer alan doğal bir mercek vardır ve bu mercek ışığın gözün içerisine düşerken kırılmasını sağlayarak ışığı düzenler ve net görünümü sağlar. Katarakt neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur. Çevresel faktörler, yaşlılık, genetik yatkınlık veya birtakım hastalıklar katarakt hastalığına neden oluyor. Bu etkenler sonucu gözdeki mercek zamanla opaklaşmaya başlar ve ışık retinaya düzgün bir şekilde ulaşamayınca görüntü net olarak algılanamaz. Dolayısıyla görme yetisinde bulanıklaşma, renkleri soluk olarak algılama ve çift görme gibi belirtiler meydana gelir.

Katarakt Neden Olur?

Katarakt hastalığı Asya ve Afrika bölgelerinde çok yaygın olarak yaşanıyor. Yaşlanmayla da ortaya çıkabilecek olan bu hastalık ne yazık ki bu bölgelerde yaşayan gençleri de sıklıkla buluyor. Bu bölgelerde katarakt hastalığının çok yaygın olarak görülmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bu sebeplerden bazıları; iklim şartları ve neticede ortaya çıkan yüksek sıcaklıklar, yetersiz beslenme gibi etkenlerdir. İyi koşullar, doktor yetersizliği ve araç gereç eksikliği ile erkenden müdahale edilemeyen bu hastalık, birçok insanı karanlığa mahrum bırakıyor.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatı, erken teşhis ve müdahale ile oldukça iyi sonuçlar veriyor fakat ne yazık ki imkân elverişsizliği nedeniyle katarakt ameliyatı gerçekleştirmek zor bir duruma dönüşüyor. Katarakt tedavisinde hastalara lokal anestezi uygulanarak göz bölgesi uyuşturulur. Daha sonra bulanıklaşan doğal lens çıkartılır ve onun yerine yapay bir intraoküler lens (IOL) yerleştirilerek ameliyat gerçekleştirilir. Yerleştirilen IOL doğal lensin yerini alır ve ışığı doğru bir şekilde göze odaklamaya yardımcı olur. Ameliyat sonucunda görüntünün net bir şekilde algılanması sağlanır.

Katarakt ameliyatı ne kadar sürer sorusuna ise net bir cevap verilemiyor. Çünkü hastalığın boyutu, doktor deneyimi, ameliyat esnasında gelişebilecek komplikasyonlar gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat süresi değişkenlik gösterebiliyor. Fakat genel anlamda bir katarakt ameliyatı ortalama olarak 15-30 dakika aralığında gerçekleşiyor. Katarakt ameliyatı sonrası, iyileşme süreci genel olarak hızlıdır. Ameliyat sürecinin olumlu geçirilmesi akabinde hastanın görme kaybı önlenir. İyileşme sonrasında görme duyusu olabildiğince geri kazanılarak bireylerin yaşam kalitesi artar. Fakat katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. İşlem sonrasında gözlerin en iyi şekilde korunması, doktor tarafından reçete edilen ilaç ve damlaların titizlikle kullanılması, bunun yanı sıra tedaviyi gerçekleştiren doktorun yönerge ve önerilerinin dikkate alınması gerekiyor. Bu dönemde aynı zamanda bolca istirahat edilmesi hastanın iyileşme sürecine olumlu etki edecektir.

İhtiyaç sahibi ve dezavantajlı koşullara maruz kalan bireylerin, katarakt hastalığının tedavisini gerçekleştirebilmek üzere Avrupa Yardım Vakfı olarak uzun süredir çalışmalar yapıyoruz. Katarakt hastalığına yakalanmış, hayatları karanlığa bürünmüş kardeşlerimizin tedavileri için gereken koşulların sağlanmasında projeler gerçekleştiriyoruz. Karanlığa umut olabilmek, katarakt hastalığı ile mücadele eden kimselerin hayatlarına ışık yakabilmek adına yapacağınız tüm bağışlar çok değerli. Katarakt hastalığının tedavi edilebilmesi için katarakt bağışı projemiz kapsamında değerli yardımlarınıza talibiz.

Haberi Paylaş