BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Kurban Bayramı’nda Hisse Bağışlamak Neden Önemlidir?

Kurban Bayramı’nda Hisse Bağışlamak Neden Önemlidir?

Kurban kesmek en önemli ibadetlerden biri olmasının yanında toplumsal açıdan da birlik ve beraberliği önceleyen bir ibadettir.

Kurban Bayramı yaklaşırken Avrupa Yardım Vakfı olarak kurban bağışı yapmak isteyen hayırseverlerin hayra açılan kapısı olmak adına gayret ediyoruz. Bu doğrultuda Kurban Bayramı'nda yapılacak kurban hissesi bağışlarına ilişkin detaylı bilgilere bu yazımızda yer verdik.

Kurban, iyiliği paylaşmanın diğer adıdır. Yetime, yoksula ve kimsesize el uzatılan bu zamanda paylaşmanın önemi daha da artmaktadır. Kurban ibadetinin önemiyle ilgili hadis metinlerinde de bu husus efendimiz aleyhisselam tarafından defalarca kez belirtilmiştir. Maddi durumu el veren her bireyin mutlaka yapması gereken kurban ibadeti, toplumun her tabakasında insanı bir araya getirir.

Maddi durumu daha iyi olan Müslümanlar bu ibadet ile muhtaçlara yardım ederken, muhtaç kardeşlerimiz de yalnız olmadıklarını hatırlarlar. Bu nedenle kurban ibadeti, dayanışma içerisinde yaşamak için de oldukça önemlidir. Kuran’ı Kerim’de de kurban ibadetinin önemi ve fazileti açıkça ortaya konmuştur. Ayet ve hadisler ışığında, durumu el veren tüm Müslümanlar kardeşlerine yardım için teşvik edilmiştir.

Bu nedenle kurbanda akrabalarımızı, komşularımızı hatta en uzak ülkelerde yaşayan Müslümanları dahi unutmamalıyız. Bu düstur ile, kurban hisselerimizi Avrupa Yardım Vakfı aracılığı ile çalışma yaptığımız bölgelere gönderip kardeşlerinizi sevindirebilirsiniz.

Kurban Bağışı Nereye Yapılmalı?

Kurban etlerinizin olabildiğince ihtiyaç sahiplerine ulaşması, kurban ibadetinin bizlere aşılamaya çalıştığı ana fikri anlamak açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kurban bağışı yaparken en muhtaç bölgeleri önceleyebilirsiniz. Afrika bölgesi, bu noktada ön plana çıkıyor. Bizler Avrupa Yardım Vakfı olarak Afrika’da birçok yardım projesini icra ediyoruz. Kuraklık ve gıda sıkıntısının yaşandığı bölge de hayat şartlarının oldukça kötü olması, Müslümanlar için Afrika’ya yardım önceliğini de beraberinde getirmekte. Bu nedenle kurban bağışı Afrika ülkeleri için çok önemli. Afrika ülkelerinde yeterli derece de beslenemeyen halklar, açlık sınırının altında yaşamaktadır.

Derneğimiz üzerinden yapacağınız Afrika kurban bağışları ile kardeşlerimizi etle buluşturabilirsiniz. Bunun yanında Türkiye başta olmak üzere diğer muhtaç coğrafyalarda da kurban bağışlarınız büyük önem taşımaktadır. Ana fikri paylaşmak ve yardımlaşmak olan kurban ibadetinde ne kadar çok Müslüman kardeşimize ulaşırsak o kadar büyük iş yapmış oluruz. Bu nokta da sizler de derneğimiz aracılığı ile kurban bölgelerinde maddi durumunuza göre Adak, Akika ve Vacip kurbanların kesimini gerçekleştirebilirsiniz. Peki kurban hissesi kaç kişi olur? Küçükbaş kurban bağışında her kurban tek bir kişi içindir. Birden fazla kişinin kesmesi caiz olmayan küçükbaşlar, tek bir kişi adına kurban edilirler.

Kurban Bağışı Fiyatları Ne Kadar?

Bu sorunun cevabı, kurban kesilecek bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Bölgelerde kesilen kurbanlar, o bölgede yaşayan hayvanlar arasından seçilmektedir. Bunun için kurban fiyatları bölgenin ekonomik durumuna göre değişiklik gösterir. Kurbanlık fiyatlarının bölgeden bölgeye değişiklik göstermesinin ana sebebi budur. Bu nedenle kurban bağışı ne kadar sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Vakfımız birçok bölgede kurban faaliyetleri yürütmektedir. Kurban bağışı yapmak isteyenler, vakfımızın sitesinden bölgelere bakabilir ve istediği bölgeye kurban bağışını yapabilir. Sitemizde bulunan bağış yap kısmından kurban ve diğer projeler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yine aynı panel üzerinden kurban bağışı 2024 fiyatlarına da ulaşmak mümkündür.

Kurban İbadetinin Şartları

İbadetlerin bazıları yalnızca bireysel ibadetlerdir. Bazı ibadetler de ise, birey bu ibadeti yaptığı zaman toplum da bu ibadetten fayda sağlar. Kurban ibadeti de toplumsal faydayı ve dayanışmayı önceleyen ibadetlerin başında gelmektedir. Kesilen kurbanlarla kişi, bireysel ibadetini yapmış olurken aynı zamanda topluma da katkı sağlamış olur. Paylaşmanın güzelliğinin anlaşıldığı bu ibadetin bazı şartları vardır. Bunlar:

  1. Müslüman Olmak: Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinin de ilk şartı Müslüman olmaktır.
  2. Yükümlü Olmak: Kurban ibadetinin bir şartı da kurban kesmeye yükümlü olmaktır. Akli melekelerin tam olması ve buluğ çağına erişmek kurban kesmenin şartlarındandır.
  3. Maddi Durum: Maddi durumu el verenler de kurban kimlere farzdır sorusunun cevaplarından birisidir. Hayatını idame ettirmekte maddi olarak sorun yaşamayan Müslümanlara kurban farzdır.
  4. Zaman: Kurban kesilme zamanı Kurban Bayramı günleridir.
  5. Hayvan Kriteri: Kurbanlık hayvanların kurban edilebilmesi için bazı şartlara sahip olmaları gerekmektedir. Kurban edilecek hayvanlar sağlıklı, fiziki olarak kusursuz ve belirli bir yaş almış olmalıdır. Bununla birlikte keçi ve koyunlar için çoğunlukla bir yaş doldurma sınırı varken sığır kesimi için ise sığırın iki yaşını geçmiş olması ya da dişinin kapak atma şartı vardır.

Bununla birlikte kurbanlıklar açısından da ahlaken mühim olan bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi hayvanlara eziyet çektirmemektir. Kurbanlık bıçakların keskin olması, hayvanların eziyet çekmeden canlarını vermelerini sağlar. Bu nedenle kurban gününden önce, bıçaklar için ön hazırlığın tamamlanması gerekir. Bunun yanında kurbanlık alanının temiz olması da hem hayvanın rahat etmesi için hem de insan sağlığı açısından önemlidir.

Küçükbaş kurbanlarda, kurbanı tek kişinin kesmesi gerekir. Peki büyükbaş kurbanda hisse şartları nelerdir? Büyükbaş kurbanda alt sınır yoktur. Büyükbaş hayvanın tek hisse ile kurbanlık olarak kesilmesine de cevaz olduğu gibi bir büyükbaş hayvana yedi hisseye kadar ortak olunabilir.

Kurban İbadeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurban ibadeti Allah ile kurulan bağın güçlenmesi ve onun rızasına ermek için yapılan bir ibadettir. Bununla birlikte kurban, toplumsal yardımlaşmanın en belirgin olduğu ibadetlerden birisidir. Kesilen kurbanlar ve bağışlanan hisseler ile muhtaç sofralara katkı sağlar. Bu nedenle kurban bağışı yapmaya özen göstermek gerekmektedir. Peki kurban ibadeti nasıl yapılır ve kurban ibadeti hakkında genel bilgiler nelerdir?

Kurban ibadeti, maddi gücü elveren herkesin yapabildiği bir ibadettir. Daha önce belirttiğimiz kriterlere uygun olan her Müslüman kurban ibadetini yerine getirmekte özgürdür. Kurbanda ana amaç, ete ulaşımda sorun yaşayan ve beslenme sıkıntısı yaşayan kardeşlerimize yardım etmektir. Bu nedenle kurbanların etlerinin büyük çoğunluğunun dağıtılması gerekmektedir. Ayrıca muhtaç ülkelerdeki kardeşlerimize kurban bağışı yapma seçeneği de oldukça makul bir seçenektir. Bizler Avrupa Yardım Vakfı olarak kurban bağışlarınızı en muhtaç olan bölgelere ulaştırıyoruz. Sizler de çalışma yaptığımız bölgelere kurban bağışı yaparak kurban sevincine kardeşlerinizi de ortak edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, sitemiz üzerinden bizlere ulaşmak.

Haberi Paylaş