BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Şükür Namazı Fazileti

Şükür Namazı Fazileti

Şükür namazı, bizlere verdiği nimetlerden ötürü Rabbimize şükranlarımızı sunduğumuz bir nafile ibadettir.

Dinimizde rabbimize bol bol şükretmek gerekmektedir. Bu noktada rabbimize şükranlarımızı sunmak için birçok yol vardır. Bu yollardan birisi de şükür namazı kılmaktır. Aldığımız sevindirici bir haber, kavuştuğumuz bir dilek yahut hiçbir sebep olmaksızın rabbimize şükretmek için bu namaz kılınabilir. Şükür namazı fazileti açısından oldukça önemli bir namazdır. Rabbimiz, bize verdiği nimetlerden ötürü ona bol bol şükretmemizi, ona şükranlarımızı sunmayı biz Müslümanlardan beklemektedir.

Bu noktada yapacağımız şükür ibadetleri oldukça önemlidir. Bizler her ne kadar bu yazımızda şükür namazını anlatacak olsak da, rabbimize bize verdiği nimetlerden ötürü şükretmenin başka yollarına da değinmek gerekir.

Bu yollardan en bilinenleri, maddi bağışlar yapmaktır. Rabbimize şükretmek ve O’na yaklaşmak adına sadaka vermek, şükür kurbanı kestirmek, hayır yemekleri dağıtmak bu yollardan birkaçıdır.

Bizlerde Avrupa Yardım Vakfı olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yanında oluyor, onlara kol kanat geriyoruz. Yapmış olduğumuz yardım projeleri ile mazlum ve muhtaçların hayatlarını güzelleştirmeye çalışıyoruz.

Sizler de rabbimize şükretmek ve O’na yaklaşmak için maddi bağışlar yapmak isterseniz Avrupa Yardım Vakfı sizleri bekliyor.

Şükür Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Rabbimize hamdetmek ve ona şükranlarımızı sunmak için bazı ameller yapmaktayız. Şükür namazı kılmak da bu ameller arasında yer almaktadır. Peki şükür namazı nedir nasıl kılınır?

Şükür namazı, dinimizde Rabbimize şükretmek için kılınan bir nafile namazdır. Bu noktada Müslümanlar şükür namazı ile Rabbimizin bizlere verdiği nimetlere şükretmek için bu namazı kılar.

Bu noktada, şükür namazının kılınma zamanıyla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Kişi, şükür namazını kılacağı zaman herhangi bir zaman diliminde bu namazı kılabilir. Bunun yanında şükür namazının rekat miktarıyla ilgili de herhangi bir sınır yoktur.

Kişi rabbine ne kadar şükretmek istiyorsa, sağlığı ve zamanı el verdiği sürece istediği kadar şükür namazı kılabilir.

Bu noktada şükür namazının kılınışı hakkında bazı sorular öne çıkmaktadır. Şükür namazı şu şekilde kılınmaktadır:

-Niyet Etmek: Dinimizde her amelin başı niyettir. Bu noktada şükür namazı kılarken de öncelikle niyet etmeliyiz. Şükür namazı kılmadan önce “Niyet ettim Allah rızası için şükür namazı kılmaya.” Şeklinde niyet edilir.

-Namaz Kılınır: Şükür namazının kılınışı normal sünnet namazlarının kılınışı ile aynıdır. Öncelikle niyet edilir, sonrasında iftitah tekbiri getirilerek namaza başlanır. İlk rekâtta Subhaneke duası okunduktan sonra Fatihe ve bir sure okunur. İkinci rekâttan sonra da aynı sünnet namazlarda olduğu gibi namaz kılınmaya devam edilir.

Bu noktada sorulan sorulardan birisi de şükür namazında hangi sureler okunur sorusudur. Şükür namazı nafile bir ibadet olduğu için şükür namazını kılarken herhangi bir sure kısıtlaması yahut zorunluluğu yoktur. Kişi, Fatiha suresini her rekât okuduktan sonra kendi zamanına yahut isteğine göre istediği sureyi okuyabilir.

Şükür Namazı Fazileti

Dinimizde yaptığımız her amelin rabbimizin katında bir karşılığı vardır. Bu noktada şükür namazı kılmanın da hem dünyamıza hem ahiretimize birçok katkısı bulunur. İşte şükür namazı fazileti arasında bunlar bulunur:

-Allah’ın Rızasını Kazanma: Şükür namazı kılarak nafile bir ibadet yapmış oluruz. Nafile ibadetler, farz ibadetler gibi zorunlu olmadığı için bizler açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu ibadetlerde bir zorunluluk yoktur ve kişi kendi isteğine göre bu ibadetleri yerine getirmektedir. Bu noktada şükür namazı kılarak da nafile ibadetlerle rabbimizin rızasına erişmiş oluruz.

-Nimetlerin Artması: Rabbimizin bizlere verdiği nimetlere her daim şükretmemiz gerekir. Bu noktada şükrünü eda edemediğimiz, değerini bilmediğimiz nimetleri rabbimiz bizleri imtihan etmek için geri alabilir. Bununla beraber şükrünü hakkıyla eda ettiğimiz nimetleri de rabbimiz artırabilir.

-Günahların Affedilmesi: Şükür kurbanı ile Rabbimizin bizleri affetmesini isteyebiliriz.

-Huzur Vermesi: Şükür namazı nedir sorusunun bir cevabı da huzur veren bir namazdır denilebilir. Rabbimizin bizlere verdiği nimetlerin sevinciyle birlikte şükür namazı kılarak da huzurumuz artar.

Şükür Namazı Kaç Rekat

Şükür namazıyla ilgili sorulan şükür namazı kaç rekat sorusu akıllara en çok takılan sorulardan biridir.

Öncelikle şunu tekrar söylemek gerekir ki, şükür namazı nafile bir namazdır. Bu nedenle şükür namazı kılmanın herhangi bir vakti yahut rekat kısıtlaması yoktur. Kişi şükür namazını istediği kadar kılabilir.

İster sabah ister akşam olsun günün herhangi bir zamanında şükür namazı kılmak mümkündür. Bu noktada gözetilmesi gereken asıl amaç samimi bir niyete sahip olmak ve şükrü gereğince yerine getirmektir.

Şükür Namazında Hangi Dualar Okunur?

Peki şükür namazında hangi dualar okunur? Şükür namazının kılınmasındaki ana amaç, verdiği nimetlerden ötürü rabbimize şükretmektir. Bu nedenle bizler şükür namazı kılarak rabbimize olan minnettarlığımızı gösteririz.

Şükür namazı kılınırken de ilk tekbirden sonra Subhaneke duası okunur. Sonrasında namaz normal sünnet namazları gibi kılınarak tamamlanır.

Şükür Namazında Hangi Sureler Okunur?

Şükür namazında hangi sureler okunur sorusunun cevabı değişiklik göstermektedir. Normal namazdan bir farkı olmayan şükür namazını kılarken öncelikle iftitah tekbiri getirilir. Bu tekbirle namaz başlanır.

Sonrasında Subhaneke duası ve Fatiha suresi okunur. Fatiha suresinden sonra ise istenilen surelerden birisi okunarak rüku ve secde yapılır. İkinci ve eğer uzatılacaksa diğer rekatlarda da aynı usul devam edilerek namaz tamamlanır.

Şükür Namazı Kaç Rekat?

Şükür namazı, istenilen zamanda, mekanda ve rekat sayısında kılınan namazdır. Peki bu noktada akla şu soru gelmektedir: Şükür namazı 4 rekat kılınır mı?

Şükür namazı hakkında en çok bilinen yanlışlardan birisi rekat sayısının 2 olduğudur. Ancak şükür namazı, kişinin isteğine göre 4 rekat da kılınabilmektedir.

Şükür Namazı Farz Mıdır?

Şükür namazı farz mıdır sorusunun cevabı hayırdır. Şükür namazı, nafile ibadetler arasında yer alır ve rabbimize şükretmek için kılınır. Rabbimize şükretmenin tek yolu bu noktada namaz değildir. Zikir çekerek, el açıp dua ederek ve şükür kurbanı keserek rabbimize şükredebilirsiniz.

Bunun yanında rabbimize şükretmek ve aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak isterseniz bağışlarınızı bekliyoruz.

Haberi Paylaş