BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Zekat Kimlere Verilir? Akrabaya Zekat Verilir Mi?

Zekat Kimlere Verilir? Akrabaya Zekat Verilir Mi?

Zekat kimlere verilir? Kimlere farzdır? Akrabaya zekat verilir mi? gibi merak uyandıran çeşitli sorularınızın yanıtlarına içeriğimizde yer verdik.

Zekat baliğ ve hür bir müslümanın havayic-i asliye ve borcu haricindeki artma kabiliyeti olan, nisap miktarına ulaşmış ve mülkiyetinin üzerinden bir yıl geçmiş malından kırkta bir oranında vererek ifa ettiği farz bir ibadettir.

Zekat konusunda zekat vermekle yükümlü olan kişiler kimdir sorusu kadar çok sorulan ve kafa karıştıran sorulardan biri de zekat kimlere verilir, babaya zekat verilir mi, zekat anneye verilir mi, zekat akrabaya verilir mi gibi zekatın kimlere verileceği ya da akrabaya verilip verilemeyeceği hususuna yöneliktir.

Zekat vermenin şartları arasında zekat verilecek kişinin zekatı almaya layık olması da yer almaktadır. Kuran’ı Kerim’e göre zekat verilecek kişiler; fakirler, miskinler, zekat memurları, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, köle ve cariyeler (esaret altında olanlar), borçlular, yolda kalmışlar ve Allah yolunda olan kimselerdir (Tevbe Suresi, 60. Ayet)

Günümüzde zekat memuru, müellefe-i kulûb, ya da köle ve cariyeye karşılık gelen kimseler bulunmamaktadır. Dolayısıyla zekat verilecek kimseler arasında; ihtiyacından fazla olarak nisab mikdarı bir mala sahip olmayan kimseler (fakir), hiçbir şeye sahip olmayıp yemesi ve giymesi için dilenmeye muhtaç olan yoksul kimseler (miskin), borcundan fazla nisab miktarı mala sahip olmayan kimseler (borçlu), sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkanı bulamayan kimselerle (yolda kalmış) kendisini Allah yoluna ve İslam’a adamış hac yolcuları, askerler ve ilim için yola çıkan kişiler (fî sebîlillah /Allah yolunda) yer almaktadır.

Kural olarak anneye, babaya, eş ve çocuklara, müslüman olmayanlara, zenginlere, Hz. Peygamber’in yakınlarına ve soyundan gelenlere zekat verilmemektedir. Dede-nine, anne, baba, eş, çocuklar ve torunlar kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimseler olduğu için zekat verilecek kişiler arasında yer almazlar ve kendilerine zekat verilemez. Kişinin bakmakla yükümlü olmadığı kimseler olan kardeş, amca, teyze, dayı, hala ve onların çocukları gibi akrabaya ise ihtiyaç sahibi ve Müslüman olmaları halinde zekat verilebilmektedir.

Avrupa Yardım Vakfı olarak bizler zekat ibadetinizin ifasına yardımcı oluyoruz. Dilerseniz vakfımız aracılığıyla zekatlarınızı dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir, Cenab-ı Hakk’ın sizlere bahşettiği nimetleri müslüman kardeşlerimizle paylaşabilirsiniz.

Haberi Paylaş