BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Zekat Nedir? Zekat Kimlere Farzdır?

Zekat Nedir? Zekat Kimlere Farzdır?

Zekat nedir? Hangi müslümanlar hangi koşullarda zekat verebilir? Detaylar için içeriğimize buyurun.

İslam’ın önemli şartlarından biri olan zekat nedir? Kimler zekat verir?

Zekat Kur’an’da belirtilen sınıflara sarf edilmek üzere dinen zengin sayılan müslümanların malından alınan belli payı ifade etmektedir. Bu payın maldan çıkarılması işlemine de zekat denilir.

Sahibi tarafından meşru yollardan kazanılan mallardan alınan ve layık olanlara verilen bir yardım anlamı taşıyan zekat farz ibadettir. Kur’an’ın ifadesine göre zekat verme mümin, takva ve ihsan sahibi iyi kimselerin özelliğindendir.

Allah’ın bir emri olarak zekat samimi bir niyetle ifası gereken önemli ibadettir. Bununla beraber zekat bireyde ve toplumda dini ve ahlaki değerleri yücelten, sosyal yapıyı güçlendiren, ekonomik hayata canlılık getiren, gelir dağılımındaki adaletsizliği dengeleyen, kişide empati, cömertlik, diğergamlık gibi güzel duyguları geliştiren cimrilik ve bencillik gibi kötü özellikleri körelten bir ibadettir. Zekat, Kur’an’ın ifadesiyle fakirin hakkıdır, onu vermek kişinin maddi ve manevi varlığını temizleme ve arıtmayı sağlar. Zaten bu arınmadan ötürü zekat kelime olarak arınma anlamına gelen “tezkiye” kelimesiyle aynı kökenden gelmektedir. 

Dinimizde zekat ibadetinin yerine getirilmesi için bazı şartlar söz konusudur. Bu şartlardan ilki zekatı kim verir, zekat kime düşer ya da zekat kimlere farzdır sorularının cevabına karşılık gelmektedir. İslam’a göre zekat vermekle yükümlü olan kişiler; akli baliğ ve hür olan her müslümandır. Ancak sadece bunlar yeterli değildir; zekat verecek kimse, havâyic-i asliye denilen zaruri ihtiyaçlarından ve bir de varsa borcundan başka nisab miktarı veya daha fazla bir mala sahip olmalıdır. Sahip olduğu bu mal ise kendisinin tam mülkiyeti altında olmalı hem de üzerinden bir yıl geçmiş olmalıdır.

Özetle; zekat havayic-i asliye ve borcu hariç artma kabiliyeti olan, nisap miktarına ulaşmış ve mülkiyetinin üzerinden bir yıl geçmiş bir mala sahip hür ve baliğ her müslümana farzdır. Bu şartları sağlayan her müslümanın kırkta bir oranında zekat vermesi gerekir.

İbadetlerinin bilince ve sorumluluğunda olan her müslüman bu şartlar sağlandığında zekatlarını zekat verilmesi gereken kişilere usullere uygun olarak bizzat kendileri ya da hayır kuruluşları aracılığıyla iletmektedir.

Avrupa Yardım Vakfı olarak bizler bu ibadetinizi ifa etmenize aracı oluyoruz. Dilerseniz vakfımız aracılığıyla zekatlarınızı dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir, Cenab-ı Hakk’ın sizlere bahşettiği nimetleri müslüman kardeşlerimizle paylaşabilirsiniz.

Haberi Paylaş