BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Bağışçı Olmanın Ruhani, Psikolojik ve Toplumsal Faydaları

Bağışçı Olmanın Ruhani, Psikolojik ve Toplumsal Faydaları

Bağış yaparak ruhunuzu sükûnete kavuşturabilir, mutluluğu tadabilir ve toplumsal dayanışmaya destek olabilirsiniz!

Bazen küçük bir kuş beslediğinizde, kalbinizin de o kuş kadar hafif olduğuna mutlaka tanıklık etmişsinizdir. Bir canlıyı beslemek, suya muhtaç olanlara su ulaştırmak, yetimlerin ihtiyaçlarını karşılamak… Her birinin ruhani, psikolojik ve toplumsal etkileri bulunmaktadır. Bağış yapmak, sadece vicdanı bir sorumluluğu yerine getirmekten de ötedir. Nitekim, Yüce Allah katında, bağış yapmanın ve sadaka vermenin değeri büyüktür. Peygamber Efendimiz, "İnsan öldüğü zaman şu üç şey dışında amel defteri kapanır: Sadaka-i cariye, faydalanılan ilim ve kendisine dua eden salih evlat." buyurmuştur. Kazandırdığı sevap ve kişiyi etkileyen çeşitli faydaları ile bağış yapmak hem bu dünyada hem de ahirette mutluluğun anahtarlarından biri olabilmektedir. O zaman, bağışçı olmanın faydaları nelerdir daha detaylı bakalım!

Bağış Yapmanın Önemi ve Sevabı Nedir?

Bağış yapmanın kişisel ve toplumsal pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Peki, bağış yapmak sevap mı? Allah rızası için yapılan her davranışın sevabı vardır. Bir suya muhtaç olan birine Allah rızası için su verdiğinizde, bir yetimin başını Allah rızası için okşadığınızda ya da Allah rızası için kurban bağışı yaptığınızda en faziletli ve sevap dolu davranışı gerçekleştirmiş olacaksınız. Bunun yanı sıra, bağış yapmanın sevabı, sadakanın sevabı ile aynı terazidedir. Kuran-ı Kerim’de sadaka vermenin sevapları ise kesindir. Öyle ki Hadid Suresi, 18. Ayette şu şekilde belirtilmiştir: "Sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar ile Allah’a güzel bir borç verenler var ya, verdikleri onlara kat kat ödenir; ayrıca onlar için çok değerli bir mükafat da vardır."

Bağış Yapmanın Ruhani Faydaları

Bağış yapmanın kişi üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu aşikardır. Nitekim, geçmişten günümüze kadar insanlar, içlerinde huzurluk ve sıkıntı hissettiğinde, maneviyatı köreldiğinde veya bir sorunla karşılaştığında çareyi, ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta bulmuştur. İhtiyacı olanlara yardım eden kişiler, kalplerinin ısındığını söylemektedir. Ruhani anlamda bağış yapmanın faydaları şu şekildedir:

İç Huzura Ulaşmak: Başkasına yardım etmek ve bir ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmak, kişinin iç huzura kavuşmasına olanak tanıyabilmektedir. Manevi anlamda görevini yerine getirdiğinin bilincine sahip olan kişiler, iç dünyasında sükûnet ve dinginliğe kavuşmaktadır.

İnancın ve Maneviyatın Güçlenmesi: Kim olursa olsun, beşer şaşar. Maneviyata uygun olmayan davranışlar yapmak veya Allah rızası için yapılan davranışlardan kaçınmak, inancı zedelebilmektedir. Bağış yapmak bu noktada, Allah’la olan bağı güçlendirmede etkili olabilmektedir. Kişiler Allah yolunda hareket ettiğini bildiğinde, manevi anlamda güçlenebilmektedir.

Bağışçı Olmanın Psikolojik Etkileri

Yardıma muhtaç insanlara ve canlılara yardım etmenin psikolojide bir karşılığı bulunur. Birinin hayatına dokunabilmek, bir çocuğu ya da yaşlıyı mutlu edebilmek kişide mutluluk hissi oluşturabilmektedir. Bağış yapmak bu bağlamda bu dünyada mutlu olmak için en güzel yollardan biridir. Bağışçı olmanın genel olarak psikolojik etkileri şöyle sıralanabilir:

Mutluluk Hissi Oluşturma: Mutlu olmanın en kolay yolu, mutluluğu paylaşmaktır. Bağışçı olarak başkalarıyla birlikte kendinizi de mutlu edebilirsiniz. Küçük bir çocuğun gözlerindeki heyecanı görmek veya bir babanın yüzündeki gülümseme olabilmek sizin de kalbinizde mutluluk hissine kapı açacaktır.

Empati Yapmayı Güçlendirme: Hayata “bu benim başımda da gelebilir” düşüncesiyle bakmak, yardımlaşmanın ve bağışın bilincini daha da artırmaktadır. Bağış yapmanın önemi konusunu daha iyi anlamayı sağlayan bu bakış açısı, bağış yapmaya teşvik için de etkilidir. Bağışçı olmak da bu empati duygusunun gelişmesine olanak tanımaktadır.

Bağış Yapmanın Toplumsal Faydaları

Bağış yapmak toplumsal eşitsizlikleri gidermek ve dünya üzerinde herkesin aynı haklara sahip olabilmesini sağlamak için atılan büyük bir adımdır. Bağışçı olduğunuzda toplumsal bazı aksaklıklara karşı birlik oluşturabilir ve pek çok sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Toplumsal Birlik Oluşturma: Bağış yaparak ortak sıkıntılar çeken birçok kişinin yaşamına çözüm sunmak mümkündür. Toplumsal refahı yükseltmek, işsizlik oranını düşürmek veya su krizinin etkilerini azaltmak için bağış yapılabilmektedir. Bu sayede toplumsal dayanışma içerisinde olmak da kolaylaşmaktadır.

Örnek Olma: Toplumsal sorunların çözümü için kişilerin harekete geçirilmesi şarttır. Susuzlukla mücadele eden topluluklara su sağlamak, açlık çeken insanlara yemek dağıtmak ve nicesi. Bu gibi hareketlere bağış yaparak topluma örnek olabilir ve bağışların devamlılığını sağlayabilirsiniz. Yeterki sadece “bağış yapmak istiyorum!” diyebilin.

Bağışçı olmanın etkilerinden yararlanmak için hemen şimdi siz de bağış yapabilirsiniz. Bu noktada bağış yapmak için güvenilir kurumlar arıyorsanız, Avrupa Yardım Vakfı olarak biz desteklerinizi gerekli yerlere ulaştırmaya gönüllüyüz. Hadi, aidef.com adresimizden online bağış yapın ve bağış yapmanın fazileti ile buluşun!

Haberi Paylaş