BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Cuma Günü Hangi İbadetleri Yapmalıyız?

Cuma Günü Hangi İbadetleri Yapmalıyız?

Cuma gününün bereketinden ve nurundan yararlanmak için cuma günü yapılacak ibadetler neler şimdi öğrenin!

Cuma günü müslüman alemi için mübarek günlerden biridir. Adeta her hafta bayram havasında geçen bu özel gün, dualar eşliğinde ve manevi bir huzurla sonlanır. Öyle ki Peygamber Efendimiz, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; dem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) buyurmuştur. Bu hadis-i şerif, cuma gününün önemi ve değerini bizlere hatırlatmaktadır. Müslüman olarak bizler de, cuma gününün bereketinden ve nurundan yararlanmak için çeşitli ibadetler yapmaya özen göstermeliyiz.

Allah’a yaklaşmak, rızasını almak ve bu hayırlı günde Hz. Muhammed’e (s.a.v) yakışır davranışlarda bulunmak, muhteşem bir iç huzura kapı açacaktır. Bunun yanı sıra cuma günü yapılan ibadetler, geçmişte yapılan günahların bir kefareti sayılmaktadır. Bu sebeple mübarek cuma gününün faziletlerinden faydalanmak ve sevap hanenizi artırmak için cuma günü Allah’a ve onun için ibadet etmeye yönelmeliyiz. Peki, cuma günü yapılacak ibadetler nelerdir? Cuma günü hangi dualar okunur? Peygamber efendimiz cuma günü ne yapardı? Gelin, bu soruların yanıtlarına yakından bakalım!

Müslümanların Toplanma Noktası: Cuma Namazına Gidin

Cuma günü yapabileceğiniz ibadetlerin başında cuma namazına gitmek bulunmaktadır. Cuma namazına gitmek, müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Hanımlar için ise cuma namazı farz değildir. Ancak her kadın, cuma gününün sevabını kazanmak için cuma namazı kılabilmektedir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (el-Cum'a, 62/9-10) buyurmuştur.

Kalplerin Huzuru: Dua Edin, Sure Okuyun

Her fırsatta dua etmek, zikir çekmek ve Kuran-ı Kerim okumak, müslümanlığın özündedir. Bunun yanı sıra özellikle cuma günleri okunacak dualar ve sureler bulunmaktadır. Peki, cuma günü hangi duaları okunur? Yaradan’dan af dilemek ve merhamet istemek için dua edebilir ve özellikle namazlardan sonra şu sureleri okuyabilirsiniz:

Kehf Suresi

Allah'a inanmayanların cehenneme, iman edenlerin cennete gideceğini müjdeleyen Kehf Suresi, Yaradan’ın rahmetine sığınmak gerektiğini anlatır. Allah Rasulu şöyle buyurmuştur: "Her kim Cuma gecesi Kehf suresini okursa; Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki cuma arasında işlediği (küçük) günahlar da affolur."

Fatiha Suresi

Kur'an-ı Kerim'de ilk sırada yer alan Fatiha suresini cuma günü boyunca zikretmek önemli olmaktadır. Allah’tan yardım istemenin en iyi yollarından biri olan Fatiha suresi, için şu sahih hadis bulunmaktadır: "Zikrin en üstünü 'lâ ilâhe illallah', duanın en yücesi 'elhamdülillâh'tır" (Tirmîzî, "Duâ", 9).

Kehf ve Fatiha surelerinin yanı sıra, cuma günleri Bakar ve A-li İmran surelerinin okunması da teşvik edilmektedir. Aynı zamanda cuma günü okunacak zikirler arasında salavat getirmek, istiğfar etmek ve tevhid çekmek bulunmaktadır. Eğer cuma günü hangi zikirler çekilir diye soruyorsanız, gün içerisinde bu zikirleri çekebilir ve cuma günü duası okuyabilirsiniz.

Güçlü Aile Bağları: Cuma Gününü Kutlayın

Cuma günlerini aile bağlarınızı güçlendirmek için değerlendirebilirsiniz. Sevdiklerinizi ziyaret edebilir, vefat etmiş aile büyüklerinizin kabirlerini ziyaret edebilir, uzaktaki akrabalarını arayabilir veya cuma günü mesajları gönderebilirsiniz. "Bu mübarek günde, kalbinizden geçen tüm duaların kabul olmasını dilerim. Allah, sizlere ve sevdiklerinize hayırlı, bereketli ve huzurlu bir Cuma nasip etsin. Hayırlı Cumalar!" şeklinde bir mesajla yakınlarınızın cumasını kutlayabilirsiniz. Bu sayede hem onların hayır duasını alabilir hem de Allah’ın rızasını kazanabilirsiniz. 

Toplumsal Dayanışma: Sadaka Verin, Bağış Yapın

Cuma günü yapılacak ibadetlerden biri de sadaka vermek ve bağış yapmak. Günün her anını verimli bir şekilde geçirmek ve Allah’la olan bağınızı güçlendirmek için çeşitli ibadetler yapmış olabilirsiniz. Bu noktada cuma günü yapılacak sünnetler arasında yer alan sadaka vermek için bağış yapmaya ne dersiniz? Yetimlere, yardıma muhtaç kişilere ve sıkıntı içinde olanlara maddi ve manevi anlamda yardım etmek için cuma günleri dilediğiniz miktarda bağış yapabilirsiniz. Hz. Muhammed (s.a.v), "Sadaka, kalplerdeki sıkıntıları giderir ve ruhsal huzuru artırır." (Tirmizi) buyurmuştur. Bu hadis ışığında zorla kalan kişilerin sıkıntılarını gidermek için çeşitli yollarla bağış yapabilirsiniz.

Cuma Günü Bağış Yapmak İçin: Avrupa Yardım Vakfı’nı Ziyaret Edin

Cuma günü sadaka vermek için dilerseniz Avrupa Yardım Vakfı web sitemizden online bağış yapabilirsiniz. Dünyanın pek çok yerindeki müslüman kardeşlerimize yardım etmek için başlattığımız hayır projelerimiz, cuma gününün faziletlerini almanız için size iyi bir fırsat sunmaktadır. Bu noktada projelerimiz arasından seçim yapabilirsiniz. Bu cuma günü yetimlerin yüzünde gülücükler oluşturmak için yetim sponsorluğuna, susuzlukla mücadele içinde olanların susuzluğunu gidermek için su kuyusu bağışı seçeneklerine ya da afetzedelerin hayatlarını kolaylaştırmak için acil yardım projelerine bağışta bulunabilirsiniz.

Peygamber Efendimiz, “Cuma gününde öyle bir saat vardır ki bir kul o saatte ne isterse mutlaka ona verilir?” demiştir. Bu doğrultuda cuma saati ne yapmalı sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, her anı en iyi şekilde değerlendirmektir. Hemen şimdi dualarınızı edin, ibadetlerinizi yerine getirin ve bağışınızı yapın!

Haberi Paylaş