BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Katliamın Pençesinden Kurtulan Ama Açlıkla Sınananlar: Arakan Müslümanları Kimdir?

Katliamın Pençesinden Kurtulan Ama Açlıkla Sınananlar: Arakan Müslümanları Kimdir?

Tüm dünyanın görmezden geldiği Arakanlı müslümanları sizler göz ardı etmeyin! Arakanlı müslümanlara yardım etmeye ne dersiniz?

Onları tanımlayacak çok unsur var. Ancak Arakan müslümanlarını tanımanız ve anlamanız için tek bir cümle yeterli: Dünyanın en fazla zulüm gören halkı. Tarihe insanlık adına son derece utandırıcı kelimelerle kazınan Arakanlı müslümanlar, yüzyılı aşkın süredir çeşitli işkencelere ve zulme maruz kalıyor. Senelerdir devam eden soykırım hamlelerinden kaçan, katliamı ardında bırakmaya çalışan ve her insan gibi yaşama tutunmaya çalışan bu müslüman kardeşlerimiz, ölümün pençesinde yaşamanın yollarını arıyor.

Bir müslüman olarak bizlerin üzerine düşen ise Arakanlı müslümanlar olarak bilinen Rohingya halkına yardım etmek! Peki, Arakanlı müslümanların son durumu ne? Neredeler? Onlara nasıl yardım edebiliriz? Hadi, tüm dünyanın gözü önünde olan ama asla görünmeyen Arakanlıları bizler görmezden gelmeyelim!

Arakanlı Müslümanlar Kimdir?

Arakan müslümanları, Güneydoğu Asya'da esas olarak Myanmar'ın Arakan Eyaleti′nde yaşayan Rohingyalılar olarak bilinmektedir. Ta ki, 1942 yılında 150 bin kardeşimizin sırf müslüman olduğu için katledildiği o güne kadar. 150 bin müslümanın bir günde katledildiği Myanmar, artık Rohingyalı müslümanlar için güvenli topraklar olmaktan çıkmıştır.

Arakanlı müslümanlar nüfus olarak 2.5 milyonu bulmaktadır. Buna rağmen müslüman kardeşlerimiz, Myanmar hükümetinin ve Budist çetelerin zulümlerine karşı gelememektedir. Son olarak 2017 yılında artan insanlık dışı işkencelerden ve vahşetten kaçmayı başaran Arakanlı müslümanlar, şimdilerde dünyanın en büyük “vatansız” topluluğu olarak Bangladeş’e sığınmaktadır. Peki, Arakanlı müslümanlar nerede?

Arakan Mülteci Kampları Nerede?

Vahşet, işkence ve ölümden kaçmak… Ardında kaybettiği evladını, annesi ve babasını bırakmak zorunda kalan; evini ve köyünü terk eden bir topluluk. İçinde hiç bitmeyecek bir yasla yaşamaya mahkum olan Arakanlı müslümanlar, zorunlu göçle birlikte hayattan kopmamaya çalışıyor. Arakandaki zulüm ve işkencelerin yarattığı psikolojik travmaların yanı sıra yoksullukla sınanan kardeşlerimiz, karınlarını doyurabilecek ve güvende olmalarını sağlayacak mülteci kamplarına sığınıyor.

Arakan kampları ise çoğunlukla Bangladeş’te bulunuyor.. Cox's Bazar ve çevresinde yer alan bu kamplar, Arakanlı müslümanların yeni yaşam alanları olarak kabul ediliyor. Aklınıza hemen şu soru gelmiş olabilir, Arakan nerede ki? Evet, Arakanlı müslümanlar, Bangladeş’teki bu kamplara gelmek için uzunca bir mücadele vermek zorunda kalmaktadır. Kendi topraklarından kilometrelerce uzaklıkta yer alan mülteci kamplarına ulaşmak için saatlerce yürüyen Arakanlılar, bu kamplara sığınıyor.

Arakan Müslümanlarında Son Durum Nasıl?

Arakanlı müslümanların dramı mülteci kamplarına vardıklarında tabii ki bitmiyor. Bangladeş’in çeşitli noktalarında bulunan Arakan mülteci kampları, 1 milyondan daha fazla kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Üstelik mülteci kamplarında kişi sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu da doğrudan ihtiyaç talebinin artmasına neden olmaktadır. Arakan mülteci kamplarında binlerce kişi sıcak bir yemeğe muhtaçtır. İmkânların kısıtlı olduğu bu yerlerde, Arakanlı müslümanları imanlarına sarılıp uyumaktadır. Ancak neredeyse her gece aç karınlarıyla uykuya dalmaktadır.

Arakan zulmü karşısında tek çıkış noktaları Bangladeş’teki mülteci kampları olan müslüman kardeşlerimiz, insani yardım kuruluşlarından ve güvenilir hayır kurumlardan yardım bekliyor. Bir tabak yemek için gıdaya ihtiyacı olan bu insanlar, katliamdan kaçıp açlığa kurban gitmesinler diye çeşitli yardım kuruluşları devreye girmektedir. Ancak yine de yapılan yardımlar yeterli olmamaktadır. Bu noktada müslümanlar olarak bizler, bu zulüm karşısında kenetlenmek ve kardeşliğimizi tüm dünyaya göstermek durumundayız. Bunu da en iyi, Arakanlı müslümanlara yardım eli uzatarak yapabiliriz. O halde arakanlı müslümanlara nasıl yardım edebiliriz yakından bakalım!

Arakanlı Müslüman Kardeşlerimize Nasıl Yardım Edebiliriz?

Arakanlı müslümanlar yardım bekliyor. Müslüman topraklarında yaşayan pek çok kişi bundan bihaber. Ama siz bilin: Allah rızası için yaşayan ve bu uğurlu can veren Arakanlı müslümanlar, bir tabak yemeğe muhtaç! Bu noktada Arakanlı müslümanlar sorunu için yapacağınız tek bir şey var. O da yardım elinizi uzatmak ve kardeşlerimizin umutlarını yeşertmek. Bunu yapmanın ise en kolay yolu bağış yapmak.

Güvenilir hayır kurumlarının projesine destek olarak Bangladeş mülteci kamplarına giden yardım paketlerinin sayısını artırabilirsiniz. Bu sayede bir Arakanlı müslümanın daha hanesinde yemek pişmesini sağlayabilirsiniz. Güvenli yardım vakıfları, yapacağınız bağışlar sayesinde mülteci müslümanların en temel ihtiyacını karşılamanız mümkün. Ne dersiniz, zorluklar içerisinde geçen bir hayatı kolaylaştırmak için küçük bir bağış yapmak ister misiniz?

Arakan Müslümanlarına Destek: Arakan Mülteci Kamplarına Gıda Yardımı

Arakanlı müslümanlara sığındıkları Bangladeş mülteci kampında en azından daha insani koşullar altında bir yaşam sunabilirsiniz. Bunun için Arakan yardım projelerine yardım yapmaya hazırsanız, Avrupa Yardım Vakfı üzerinden Arakan Mülteci Kamplarına Gıda Yardımı Projemize destek olabilirsiniz. Projenin bağış bedeli 25 eurodur. Yapacağınız bu küçük bağış, büyük bir hayra vesile olacaktır.

Şu hadisi-i şerifi hatırlayın: "Kim bir mü’minin dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah da onun kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir kimsenin (bir) ayıbını örterse, Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter. Kul, kardeşine yardım ettiği sürece Allah da ona yardım eder." (Müslim, Zikir 38)

Arakanlı müslümanlar kimdir artık daha iyi tanıyor ve onların yardıma ihtiyacı olduğu biliyorsunuz. O halde, Allah’ın rızasını kazanmak ve müslüman kardeşliğini yaşatmak için hemen şimdi Arakan Mülteci Kamplarına Gıda Yardımı Projemize bağış yapabilirsiniz. Allah razı olsun!

Haberi Paylaş