BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Nafile Kurbanı Nedir? Nafile Kurban Bağışı Nereye Yapılır?

Nafile Kurbanı Nedir? Nafile Kurban Bağışı Nereye Yapılır?

Nafile kurban bağışı yaparak Allah'ın rızasını kazanabilir ve yardıma muhtaç kişilere ulaşabilirsiniz!

Allah’a yakınlaşmak, Yaradan’ın rızasını almak ve amel defterimizi sevapla doldurmak… Yüce Mevla, ibadet edebilmemiz için yeryüzünde bizlere yüzlerce fırsat tanımaktadır. Bunlardan biri de nafile kurbanıdır. Allah rızası için yapılan ve yardımlaşmanın, birliğin ve paylaşmanın simgelerinden biri olan nafile kurbanı, ibadeti güçlendiren ve kişinin manevi yönünü derinleştiren bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki her yıl milyonlarca müslümanın gönüllü olarak yaptığı nafile kurban bağışı, yardıma muhtaç kişilerin karnını doyurmaktadır. Peki, tam olarak nafile kurbanı ne demek? Nafile kurbanı neden kesilir? Müslüman aleminde büyük bir yer kaplayan nafile kurbanını sizler için detaylıca anlatıyoruz. Hadi, nafile kurbanı nedir öğrenin!

Nafile Kurbanı Nedir?

Nafile kurbanı, İslam’da farz veya vacip olarak kabulmeyen yani kesilmesi için herhangi bir mükellefiyet ve mecburiyeti bulunmayan kurbanlara verilen genel isimdir. Kökeni İslamiyet’in başlangıcına dayanan bu kurban türü, tamamen Allah rızası için yapılmakta ve gönüllülük esas alınmaktadır. Bu sebeple hiçbir müslümanın nafile kurbanı kesmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur; “Kurban kesmek, sadece Kurban Bayramı'nda farz olarak değil, ayrıca kişinin Allah rızası için yapabileceği bir ibadettir.” Bu hadis-i şerifin ışığında nafile kurbanı kesmek, müslümanların Allah’a yaklaşmak için yapabileceği ibadetler arasında yer almaktadır."

Allah’ın rızasını almak ve cennete açılan kapıdan geçebilmek için nafile kurbanı kesmenin rolü önemlidir. Bunun yanı sıra nafile kurbanın faziletleri de büyüktür. Yaradan’a olan bağlılığı göstermenin bir yolu olan nafile kurbanlar, aynı zamanda yardıma muhtaçlara ulaşmayı sağlamaktadır. Karnını doyuramayan ve açlıkla mücadele eden kimselerin sofrasında aş olan bu kurbanlar, Allah katında değerli olabilmektedir. Hz. Muhammed (s.a.v), “Kurban kesmek, Allah katında kabul gören bir ibadettir. Nafile kurbanlar da bu ibadetin bir parçası olarak kabul edilir.” buyurmuştur.

Nafile Kurbanı Türleri Nelerdir?

Nafile kurbanı, müslümanların Allah’a şükretmesinin, bağlılığını göstermesinin ve teşekkürlerini iletmesinin bir göstergesidir. Bunun yanı sıra bu kurbanlar çeşitli amaçlar doğrultusunda kesilebilmektedir. Nafile kurbanı, bir dilek kabul olduğunda, bir çocuk dünyaya geldiğinde ya da biri hastalıktan kurtulduğunda kesilebilir. Bu bağlamda nafile kurbanını farklı türlere ayırmak mümkündür. Nafile kurbanı türleri şu şekildedir:

Sadaka kurbanı: Allah’ın verdiği dünya mallarına, sağlığa ve nimetlere teşekkür etmek için kesilmektedir. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla kesilen sadaka kurbanının etleri yoksullara dağıtılır.

Şifa kurbanı: Müslüman bir kimsenin hastalıktan kurtulması veya ailesinden birinin bir hastalık geçirmesi üzerine kesilen nafile kurbanıdır. Şifa kurbanı, Allah’ın verdiği şifaya minnet duyduğunu göstermek amacıyla kesilir. Kurban etinin tamamı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.

Akika kurbanı: Yeni doğmuş bebeğin anne ve babaya hayırlı bir evlat olması için kesilir. Akika kurbanı ayrıca bebeğin Allah'a hayırlı bir kul olması niyetini taşımaktadır. Diğer nafile kurbanı bağışı gibi akika kurbanının eti de muhtaçlara dağıtılır.

Adak kurbanı: Bir müslümanın, Allah’ın bir dilediğini kabul etmesi üzerine kestiği kurbandır. Diğer nafile kurbanlardan farklı olarak adak kurbanı kesmek, farz kabul edilmektedir. Gerçekleşen adak sonrası kişi, mutlaka kurbanını kesmek ve kurban etini yardıma muhtaçlara dağıtmak zorundadır.

Şükür kurbanı: Yaradan’a, verdiği tüm güzelliklere teşekkür etmek amacıyla kesilen şükür kurbanı, Allah’ın rızasını kazanmak amacı taşımaktadır. Kurban eti, bağışcı tarafından yenmeyip ihtiyacı olanlara dağıtılır.

Nafile Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Nafile kurbanı niçin kesilir artık biliyorsunuz. Peki, nafile kurban bağışını nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Nafile kurbanını çeşitli şekillerde kesebilirsiniz. Dilerseniz bireysel olarak bağışınızı karşılayacak bir kurban kesebilir ve çevrenizdeki ihtiyaç sahiplerine etin tamamını dağıtabilirsiniz. Dilerseniz de bir hayır kurumuna nafile kurban bağışı yapabilir ve kurbanınızı bu şekilde kestirerek yardıma muhtaçlara ulaştırabilirsiniz.

Sizin yerinize kurallara ve amacına uygun bir şekilde kesilen kurbanlar, bağış kurumları tarafından dünyanın pek çok yerindeki kişilere ulaşmaktadır. Bu sayede hiç zahmete girmeden nafile kurbanı kestirebilir ve Allah’ın rızasını kazanabilirsiniz.

Nafile Kurbanının Manevi Faydaları Nelerdir?

Nafile kurbanı kişiye manevi anlamda katkılar sağlamaktadır. Dünyanın bir ucunda açlıkla mücadele eden bir kişinin hayatına dokunabilmek, ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek ve hiç tanımadığı insanların dualarında yer alabilmek… Pek çok açıdan insanı manevi bir huzura ulaştıran nafile kurbanlar, aynı zamanda toplumsal birliğin teşvikini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra nafile kurbanlar, Allah’a olan bağlılığı ifade etmeyi sağlamaktadır. Bu da, kişinin Yaradan’a yaklaşmasına olanak tanımakta ve ibadetlerinin güçlenmesine vesile olmaktadır.

Nafile Kurban Bağışı Nereye Yapılır?

Nafile kurban bağışı yapmak için özellikle son dönemlerde hayır kurumları tercih edilmektedir. Güvenilir ve şeffaf özellikte olan hayır kurumlarına, belirli bir miktarda bağış yaparak nafile kurbanı kestirebilir ve kurban etini muhtaç kişilere bu vakıflar aracılığıyla ulaştırabilirsiniz. Peki, nafile kurbanı bağışı nereye yapılır? Bu sorunun cevabı için güvenilir bir hayır kurumu bulmanız gerekmektedir. Tam bu noktada Avrupa Yardım Vakfı, sizler için güvenli ve doğru bir seçenek olabilmektedir.

Avrupa Yardım Vakfı olarak, Afrika’nın pek çok bölgesinde yüzlerce müslümanın nafile kurbanlarını kesiyor ve etleri açlıkla mücadele içinde olan kardeşlerimize dağıtıyoruz. Nafile kurban bağışınızın yerine ulaştığını ve sıcak bir yemeğe hasret olan kişilere aş olduğunu bilmeniz için kurban kesim sürecini sizler için videoya çekiyor ve çeşitli kanallardan sizlere iletiyoruz. Tamamen şeffaf bir şekilde işleyen nafile kurban kesim aşamalarının her biri, aynı zamanda İslami kurallara uygun olmaktadır. Avrupa Yardım Vakfı üzerinden yapacağınız online nafile kurban bağışlarınızda aklınızda hiç soru işareti kalmayacağından emin olmaya özen gösteriyoruz.

Allah’a teşekkürlerinizi iletmek ve açlıkla imtihan olan kişilerin karnını doyurabilmek için hemen şimdi online nafile kurban bağışı yapabilirsiniz!

Haberi Paylaş