BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Sadaka Vermenin Önemi Nedir?

Sadaka Vermenin Önemi Nedir?

Sadaka vermek her iki cihanda da mutluluğa ulaştırır! “Kıyamet günü herkes, verdiği sadakanın gölgesi altında olacaktır.” (Tirmizi, Zekât 9)

Allah’a yakınlaşmak için kendinizden vermeye ne kadar yakınsınız? Eğer, yaradanın rızasını kazanmak ve sevap haneninizi doldurmak istiyorsanız mallarınızı Allah yolunda harcamaya gönüllü olmalısınız. Zira bu, Allah’la olan bağınızı güçlendirmek, manevi huzura kavuşmak ve toplumsal danışmanın bir parçası olmak için son derece önemlidir. Bunun için ise en kestirme yol sadaka vermektedir. Sadaka vererek hem dünyada hem de ahirette mutluğuğa kavuşabilirsiniz. “Ben sadaka vermek istiyorum ama nasıl sadaka verilir bilmiyorum!” diyorsanız bu içeriğimiz tam size göre. Allah’ın sizlere verdiklerini olmayanlarla paylaşmak ve cennet kapılarına daha da yakınlaşmak için sadaka vermenin faziletleri neler keşfedin!

Sadaka Vermenin Dünyadaki Faydaları Nelerdir?

Hadid Suresi, 18. Ayet, sadaka vermenin dünyadaki faydalarını şu şekilde özetlemektedir: "Şüphesiz sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar ve Allah’a güzel bir borç verenler (mallarını Allah yolunda harcayanlar) var ya, onlara kat kat artırılır; ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat vardır."

Bu ayet ışığında sadaka vermenin, dünya yaşımında çok daha bereketli bir yaşamın habercisi olduğunu söylemek mümkündür. Öyle ki sadaka rızkı artırır mı sorusu geçmişten günümüze pek çok müslümanın merak ettiği bir konudur. Bununla ilgili şu hadis, "Bir adam, sadaka veriyorum ama yalnızca malımda bir azalma görüyorum" dedi. Resulullah (s.a.v.) ona şu karşılığı verdi: "Müjde olsun, çünkü Allah’ın kelamına yemin ederim ki sadaka asla malı eksiltmez." (Müslim, Zekât 69), biz müslümanlara cevap niteliğindedir.

Yardıma muhtaç olanlara yardım eli uzatmak, yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine hayırda bulunmak ve kendi malımızdan onlara da verebilmek son derece ihsan bir davranıştır. Sadaka vermenin sevabı bununla sınırlı değildir. Sadaka vermek, dünyada kötülüklerden korunmanın yollarından biridir. Eğer sadaka belayı önler mi sorusu aklınızın bir köşesinde yer ediniyorsa, “Sadaka belayı def eder, ömrü uzatır ve kişinin işlerini kolaylaştırır.” (Tirmizi, Zühd, 35) hadis-i şerifi, sizlerin de sorusunu yanıtlayabilir.

Sadaka Vermenin Ahirete Faydaları Nelerdir?

Sadaka vermek faydaları dünya yaşamıyla sınırlı değildir. Sadaka vermek, adeta ahirette sizin için cehennem ateşini söndürecektir. Nitekim Hz. Muhammed (s.a.v), “Bir hurma parçası bile olsa sadaka vererek ateşten korunun.” (Buhari, Zekat 10) buyurmuştur. Bunun yanı sıra Peygamberimiz, “Kıyamet günü herkes, verdiği sadakanın gölgesi altında olacaktır.” (Tirmizi, Zekât 9) demiştir. Sadaka vermekle ile ilgili hadisler, sadaka vermenin diğer dünyadaki faydalarını en net şekilde ifade etmektedir. Ki bu hadisler, bunlarla sınırlı değildir. Bu sebeple, ahirette cehennemin azabından ve rabbin gazabından korunmak için sadaka vermek son derece önem arz etmektedir.

Nasıl Sadaka Verilir?

Sadaka vermek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Yoldan geçen küçük bir çocuğa sadaka vermek, yardıma muhtaç olduğunu bildiğin bir komşunun kapısına gitmek ya da dünyanın diğer bir köşesindeki müslüman kardeşimize yardım eli uzatmak… Her biri sadaka vermenin farklı biçimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç olarak sadaka vermenin şekli değişse de sevabı her daim aynıdır. Bu sebeple sadaka nasıl verilir diye soruyorsanız, yalnızca durup etrafınıza bir bakmanızı tavsiye ederiz. Eminiz ki, yanınıza ihtiyaç sahibi birini görecek ya da kulaklarınızla yardıma muhtaç birinin seslerini duyacaksınız. İşte tam bu noktada gözlerini ve kulaklarınızı kapatmamız gerekmektedir.

Özetle sadaka, doğrudan elden bir şekilde yardıma muhtaç kişilere verilebilmektedir. Çevrenizde gördüğünüz birine hemen o anda sadaka verebilirsiniz. Öte yandan çeşitli yardım kuruluşlarına bağışta bulunarak sadaka verebilirsiniz. Nasıl mı? Gelin, bu konuyu daha detaylı ele alalım!

Sadaka Vermenin Yolları: Bağış Yapmak!

Sadaka vermenin belki de en kolay yollarından biri olan bağış, hayır kurumlarına yapılan maddi yardımlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenilir hayır kurumları, dünyanın pek çok bölgesindeki yardıma muhtaç kişilere ulaşmak ve iyilik götürmek üzere çeşitli projeler yapmaktadır. Açlıkla ve susuzlukla mücadele edenler, çocuğunu okula gönderemeyenler, annesiz ve babasız büyüyen yetimler…

Dünyanın bir yerinde yardım bekleyen milyonlarca insan vardır. Bu insanlara hayır eli uzatmak ve ihtiyaçlarını gidermek için düzenli bağış yaparak sadakanızı verebilirsiniz. Üstelik online olarak yapabileceğiniz bağış ile Afrika ve Asya gibi yoksullukla mücadele içinde olan müslüman kardeşlerimize ulaşabilirsiniz.

Bağış Yapmak İçin: Avrupa Yardım Vakfı

Avrupa Yardım Vakfı üzerinden bağış yapabileceğiniz çeşitli projeler bulunmaktadır. Öyle ki bu projelerin bazıları sadaka-i cariye olanağı tanımaktadır. Ahirette dahi sizlere sevap kazandıracak olan bağışınız, her iki cihanda da mutluluğa ulaşmanıza vesile olacaktır.

Bakara Suresi, 261. Ayet: "Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren bir tohum gibidir; her başakta yüz tane vardır. Allah dilediğine kat kat verir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir."

Allah’a yakınlaşmak, cennetle mükafatlandırılmak, cehennem ateşinden korunmak ve dünya hayatını en güzel şekilde yaşamak… Yalnızca bir sadaka ile mümkün. Hemen şimdi web sitemiz üzerinden dilediğiniz projeye destekte bulunarak sadakanızı verin!

Haberi Paylaş