BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Suya Kuyuları, Kadınların ve Çocukların Hayatlarını Kurtarıyor!

Suya Kuyuları, Kadınların ve Çocukların Hayatlarını Kurtarıyor!

Temiz kalan bir avuç suya ulaşmak için her gün saatlerce yürüyen kadınlar ve çocuklar... Tüm çabalara rağmen süregelen bir susuzlukluk... Tek çözüm: Su kuyusu!

Kaç saat susuz kalabilirsiniz? Belki 12, belki de 18. Peki, Afrika ve Asya’nın pek çok bölgesinde milyonlarca kişinin günlerce susuz kaldığını ve su içemedikleri için yaşamlarını yitirdiğini biliyor musunuz? Evet, günümüz modern dünyasında bir kesim, içme suyu bulamadığı için ölüyor. İnsanlık adına son derece utandırıcı olan bu olay karşısında ise ne yazık ki yardımlar ve gerekli düzenlemeler sınırlı. Öyle ki yapılan araştırmalar, son birkaç ay içinde yalnızca Afrika’da su bulamayan 15 milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiğini gözler önüne seriyor. Adeta kardeşlerimizle birlikte insanlığın da öldüğü günümüzde, tüm umudumuz ve çabalarımız kardeşlerimizin susuzluğunu dindirmek. Çünkü biliyoruz ki, onlar için temiz içme suyu, hayata bağlanmak demek. Peki, Afrika ve Asya’da su kuyusu açtırma faaliyetlerinin etkileri neler?

Kadınlar ve Çocuklar Her Gün Temiz Su Taşıyor!

Afrika ve Asya ülkelerinin büyük bir kısmında, temiz suya erişim çeşitli zorlukları beraberinde getirmektedir. Kadınlar ve çocuklar dahi uzun mesafelerden evlerine su taşımak zorunda kalmaktadır. Günün bir kısmında yalnızca temiz su içmek için saatlerce yürümek durumunda olan bu insanlar, ertesi gün ve ertesi gün de aynı yollardan geçmektedir. Bitmek bilmeyen bir yaşam mücadelesinin bir parçası olan bu taşıma süreci daha pek çok sıkıntılı süreçle bir araya gelmektedir. Nitekim temiz su içemeyen kardeşlerimiz, su ile bulaşan hastalıkların pençesindedir. İshal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak bilinen bu hastalıklar, tedavi edilmediğinde ise sonuç yine değişmemektedir: Bir hayatın daha kaybı!

UNICEF Genel Direktörünün geçtiğimiz yıl Afrika’daki susuzluk ile yaptığı açıklama şu şekilde: “Tarih, yüksek düzeyde şiddetli akut yetersiz beslenmenin kolera veya ishal gibi ölümcül hastalık salgınlarıyla birleşmesi halinde, çocuk ölümlerinin dramatik ve trajik bir şekilde arttığını gösteriyor. Su bulunmadığında veya güvenli olmadığında çocuklara yönelik riskler katlanarak artıyor. Afrika Boynuzu ve Sahel’de milyonlarca çocuk felakete yalnızca bir hastalık uzaklıkta.”

Peki, bu açıklamanın üzerinden geçen bir yılda kaç çocuğun temiz su içemediği için öldüğünü tahmin edebiliyor musunuz? Size ortalama bir sonuç vereceğiz: 190 milyon! Bu sayıyı azaltmanın ve günün sonunda Afrika ve Asya ülkelerindeki susuzluk sorununu bitirmenin etkili çözümü ise bu noktada su kuyusu olarak görülüyor. Müslüman kardeşlerimizin hayata daha sıkı bağlarla tutunması için temiz su en temel ihtiyaç. Bu sebeple su kuyusu bağış seçeneği, yaşamı onlara kolaylaştırmak için tercih edilmesi gereken bir yol.

Temiz Su Kaynakları Tükenmek Üzere

Somali, Pakistan, Tanzanya, Nijer, Bangladeş ve dahası… Dünyanın birçok ülkesinde görülen kuraklık, temiz su kaynaklarının sonu oluyor. Afrika ve Asya ülkelerine içme suyu sağlayan göllerin kuruması, bölgede susuzluğun başlıca nedenleri olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra zaten her gün tükenen bu kaynaklarına ulaşım ise son derece zahmetli. Yerleşim yerlerinin kilometrelerce uzağında kalan temiz su kaynakları, yoksulluk çeken halkın ulaşabileceği noktalarda değil. Altyapı bakımından gelişmemiş olan bu ülkelerde ise su kuyusu bağışı, hayat kurtaran bir alternatif oluyor.

Su Kuyuları Hayat Kurtarıyor!

Afrikalı ve Asyalı kardeşlerimizi temiz suya ulaşmak için çeşitli yardım kuruluşları su kuyusu açtırma faaliyetlerini aktif olarak sürdürüyor. Avrupa Yardım Vakfı olarak bizler de, Afrika ve Asya ülkelerinde su kuyusu açtırma projelerini sürdürüyoruz. Bağışçılarımız sayesinde bu bölgelerde onlarca ayrı su kuyusu açtık. Sizlerden gelen destekle de su kuyusu açtırma projelerimize devam ediyoruz. Hayırsever kişilerin katkılarıyla açılan su kuyuları, dünyanın diğer bir ucundaki müslüman kardeşlerimizin susuzluğunu gideriyor. Bu noktada proje kapsamında büyük ve küçük olmak üzere su kuyusu hisse seçenekleri bulunuyor. Bu da su kuyusu açtırma bedeli veya maliyetini doğrudan değiştiriyor. Eğer susuzlukla sınanan ülkelere yardım eli uzatmak ve su kuyusu açtırmanın sevabı ile Allah’a yakınlaşmak isterseniz Avrupa Yardım Vakfı üzerinden su kuyusu bağışı yapabilirsiniz.

Su Kuyusu Açtırmanın Faziletleri

Su kuyusu açtırmak, sıkıntı içinde ve darda olana yardım eli uzatmak demektir. Öyle ki Hz. Muhammed (s.a.v) “Bir Müslüman, din kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da ona yardım eder.” (Müslim, Zikir, 2699) buyurmuştur. Bunun yanı sıra su kuyusu açtırma, sadaka-i cariye olarak kabul edilmektedir. Bu sayede su kuyusu açtırmanın faziletleri ahirette de sizlere eşlik edecektir. Su kuyusu açtırarak sevap haneninizin açık kalmasını sağlayabilirsiniz. “Kim su kuyusu açarsa, o kuyudan içilen her yudum su, ona bir sadaka olur.” (İbn Mace, Zekat, 7) Hadisinin ışığında, su kuyusu açtırmanın sevabını daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.

Hemen şimdi online olarak su kuyusu fiyatları hakkında bilgi alabilir ve web sitemizden bağışınızı yapabilirsiniz!

Haberi Paylaş