BANKA HESAPLARIONLINE BAĞIŞ
Doğal Afet ve Felaketlerde Dayanışma İçerisinde Olmanın Önemi

Doğal Afet ve Felaketlerde Dayanışma İçerisinde Olmanın Önemi

Doğal afet ve felaketlerin yaraları, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma ile sarılır!

Sel, yangın, deprem ve hayatları içerisine alıp götüren diğer felaketler… Her biri korkunç ve acı dolu bir resmi en gerçekçi haliyle yüzümüze vurmaktadır. Dünyanın hemen her yerinde meydana gelen doğal afetler, milyarlarca insanın yaşam alanlarını yok etmekte hatta sevdiklerini onlardan koparmaktadır. Doğal afetlerin önüne geçmek mümkün olsa da, zaman zaman büyük kayıplara engel olmanın bir yolu ne yazık ki bulunamamaktadır. Bu gibi durumlarda, isyan etmek yerine afet yardımı yaparak afetzedelerin yaşamlarına dokunabilmek çok daha hayırlı olmaktadır.

Türkiye’de, kardeş ülkelerimizde ve diğer dünya ülkelerinde yaşanan afetlere kayıtsız kalmamak ve toplumsal dayanışma görevini üstlenmek bir müslüman olarak hayra ulaşmanın da bir yoludur. Bu noktada yardımlaşma yapmak için afet yardımı en mantıklı yollar arasındadır. Peki, afet ve felaket durumlarında yardımlaşma ve dayanışma önemi nedir? Doğal afet bağışı nasıl yapılır? Gelin, dünyanın birçok yerinde açılan yaraları sarmanın neden bu kadar değerli olduğuna yakından bakalım!

Doğal Afet ve Felaketlerin Sonucu: Kaybolmuş Hayatlar

Sular altında kalan evler, yanıp kül olan tarım arazileri ve saniyeler içerisinde yerle bir olan yaşamlar… Doğal afet ve felaketler, can kaybına ve yaralanmalara yol açmaktadır. Bununla birlikte insanların manevi duygularını derinden etkilemektedir. İnsan gücünün yetebileceğinin ötesinde yer alan afetler karşısında metanetli olmak elbetteki kolay olmamaktadır. Ancak tam bu noktada Allah’a sığınmak, onun rahmetinin büyüklüğünün farkında olmak ve sabredebilmek en üstün amellerden biridir. Öyle ki, Kuran-ı Kerim’de yer alan ayetler ve peygamber efendimizin hadis-i şerifleri, sıkıntılı süreçte Allah’ın veliliğine sığınmanın, müminlerin göstereceği erdemli bir davranış olduğunu açıkça belirtmektedir. Bu noktada, ayetler ve yol gösterici hadisler, yardımlaşma ve dayanışma neden önemlidir sorusunun yanıtını da ortaya koymaktadır.

Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Müslüman, Müslümanın kardeşidir; ona zulmetmez, onu yardımsız bırakmaz. Kim, kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun bir ihtiyacını giderir." (Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58)

Afet ve Felaket Durumlarında Toplumsal Dayanışmanın Rolü

Doğal afetler ve felaketler, insanlığa çok büyük zararlar vermektedir. Evlerini, iş yerlerini, tarım arazilerini ve hayvanlarını felaketlerde kaybeden insanlar, maddi anlamda derin bir çöküşe sürüklenmektedir. Nitekim, gelir kapılarını kaybeden afetzedeler, başını sokacak bir ev dahi bulma konusunda ağır sıkıntılar çekmektedir. Bu acı hadiseler, yalnızca maddi kayıplara neden olmamaktadır. Depremde, sel felaketinde ya da yangınlarda binlerde can kaybı olmaktadır. Ailesini, arkadaşlarını ve sevdiği herkesi felaket sonucu kaybeden insanlar, hayata tutunma noktasında zorluklar yaşamaktadır.

Böylesi afet zamanlarında ise bu kişilerin hayatla olan bağının güçlenmesi ve maddi kayıplarının karşılanması için ortak inançlar ve dinî değerlerin rolü tahmin edilenden daha büyüktür. Bir karış mesafede felaketle burun burun gelen müslüman kardeşlerimizin, doğal afet ve felaketler karşısında sıkıntılarını üstlenebilmek ve yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olabilmek, yaşamı onlar için daha kolay hale getirecektir.

Doğal Afet Yaşayan Bölgelerde Yardımlaşmanın Etkileri

Doğal afet yaşayan toplumlara yardım etmek, dünya üzerinde yapabileceğiniz en güzel hayırlardan biri olarak kabul edilmektedir. Yardımlaşma ve danışmayla ilgili hadisler de bunu desteklemektedir. "Kim bir müminin dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah da onun kıyamet günü sıkıntılarından birini giderir. Kim, darda kalan bir kimseye kolaylık gösterirse, Allah da ona dünya ve ahirette kolaylık gösterir. Kim bir Müslümanın ayıbını örterse, Allah da onun dünya ve ahirette ayıbını örter." (Müslim, Birr, 58) hadis-i şerifi, yardımlaşma ve danışmanı faydaları konusunda net bilgiler sunmaktadır.

Felaket ve sıkıntı içerisinde olanlara yardım etmek, yalnızca dünyada sıkıntılardan kurtulmaya olanak tanımamaktadır. Aynı zamanda kişiyi manevi yönden daha güçlü kılmaktadır. Başka bir insana yardım edebilmek ve mutlu olmasına yardımcı olmak, bir noktada dünyada mutluluğu elde etmek için de önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu sebeple, yardımlaşmak yalnızca karşı tarafa değil, yardım edene de pek çok olumlu etkiler sağlamaktadır.

Afet Yardımı ile Toplumsal Dayanışmaya Destek Olun!

Acı içerisinde olan afetzedelere yardım edebilmek ve toplumsal dayanışma zincirinin içerisinde yer alabilmek için afet yardımı yapmak son derece mantıklıdır. Peki, doğal afet yardımı nedir? Bir çeşit bağış türü olan afet yardımı, bölgedeki kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara sıcak bir yuva ve aş verebilmek için yapılan maddi desteklerdir.

Toplumsal dayanışma için çeşitli doğal afet yardım kuruluşları bulunmaktadır. Özellikle deprem, sel ve yangın gibi durumlarda hızlı bir şekilde harekete geçen bu kuruluşlar, afet bölgelerine gereken yardımı yapmaktadır. Online bağış olarak yapılabilen bu yardımlar, toplumsal dayanışma dinamiklerini kuvvetlendirmek ve yardımlaşmayı pekiştirmek açısından oldukça etkilidir. Bu sebeple afet bölgelerine bağış yapmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için afet yardımı yapabilirsiniz.

Afet Bölgelerine Yardım Etmek İçin: Avrupa Yardım Vakfı

Yardımlaşma ve dayanışma vakfı olarak görev yapan Avrupa Yardım Vakfı’mız, felaketler yaşayan ve sıkıntılar çeken müslüman kardeşlerimize hayır eli uzatmaktadır. Zaman zaman meydana gelen deprem, yangın veya sel gibi durumlarda teyakkuzda olan vakfımız, bağışçıları vesilesiyle üzerine düşen görevi yapmaktadır.

Bu noktada güncel olarak yürüttüğümüz “sel baskını yardımı” projesiyle, Bangladeş’te meydana gelen sel felaketinin yaralarını sarılmaktadır. Siz de doğal afet yardımı yapmak ve hayat mücadelesi veren kişilere ulaşmak için online olarak sel yardımı yapabilirsiniz.

Sel yardımı ne kadar öğrenmek ve bağış yapmak için aidef.com üzerinden online bağış yapabilirsiniz. Allah şimdiden kabul etsin!

Haberi Paylaş